Resa till Rom

Dessa företag litar på oss. Vi säljer alla deras biljetter på ett ställe.

Trenitalia
Easyjet
Deutsche Bahn
SNCF
Boende

Behöver du en plats att bo på i Rom?

Visa på karta

Topphotell

Se mer

Hela hem & lägenheter

Se mer

Hitta det bästa boendet för dig, med vår partner Booking.com

Se alla

Resa till Rom

Få inspiration för att resa till Rom! Oavsett om du är intresserad av renässansskonst eller italiensk mat, finns det obegränsade upplevelser för nordamerikaner som reser till Italien. Kolla in några förslag på resor till Italien och låt Omio ta dig dit, oavsett om det är en längre vistelse eller en weekendresa till Rom som du är ute efter!

Rom är både Italiens huvudstad och största stad, här bor ca 2,9 miljoner invånare. Staden är ett av världens mest populära resmål och varje år besöker runt 4,2 miljoner turister denna historiska metropol. Förutom fantastisk mat är förstås Colosseum och Trevifontänen några av de magnifika sevärdheter som lockar denna stora skara besökare till Rom varje år. Många besöker också Rom för att besöka världens minsta land, Vatikanstaten, för en dag.

Resor till Rom - de bästa alternativen från Sverige

Flyg till Fiumcino flygplats

Fiumcino, eller Aeroporto Leonardo da Vinci som den också kallas, är Roms stora internationella flygplats. Hit flyger du från de flesta större flygplatser världen över. Flygplatsen är en av Europas allra största, varje år reser ca 40 miljoner passagerare till, från eller via Fiumcino. Det är lätt att ta sig från flygplatsen in till stadskärnan med buss. Flera olika bussbolag som kör sträckan från Fiumcino in till centralstationen Stazione Termini, några av dem är Sit bus shuttle, Schiaffini och Cotral. Det går att köpa biljetter antingen på hemsidan eller direkt på bussen. Det finns även ett expresståg, Leonardo express, som avgår från flygplatsen till Roma Termini. Tågen avgår varje halvtimme och resan tar 30 minuter.

Flyg till Ciampino flygplats

Ciampino är Roms mindre flygplats, men den har vuxit lavinartat i popularitet i och med att alla lågprisbolag flyger hit. Nu reser ca 5 miljoner resenärer till eller från Ciampino varje år. Det går att ta sig till flygplatsen med direktbuss eller buss och tunnelbana. Två bussbolag kör direktbussar mellan Ciampino och Roms centralstation, Stazione Termini, Terravision och Sit bus shuttle. Det går också att ta en buss från flygplatsen till Anagnina tunnelbanestation och därefter ta tunnelbanan in till stan. Det alternativet är billigare än direktbussarna. För dig som vill åka taxi finns det flera taxibolag verksamma vid flygplatsen för en resa till Rom.

Resor till Rom - tåg till Stazione Termini

Stazione Termini är Roms centralstation, det är hit du kommer om du åker tåg till Italien från utlandet eller tåg inom Italien med italienska tågbolag så som Trenitalia. Det är också härifrån de flesta tåg till andra stora städer i Italien och mindre orter runt omkring Rom avgår från. Stazione Termini är även en knytpunkt för tunnelbanan, och det är därför enkelt att ta sig till tågstationen via den. Även många av innerstadsbussarna i Rom stannar vid tågstationen. För dig som kör bil till tåget finns en parkering i nära anslutning till tågstationen.

Resa till Rom med buss - bussar till Stazione Termini

Den stora knytpunkten Stazione Termini är även stadens stora bussterminal. Här går busslinjer till olika platser i Rom men även långfärdsbussar till andra städer i Italien och runt om i Europa. Det är lätt att ta sig till stationen via tunnelbana eller någon av innerstadsbussarna.

Gratis saker att göra på din weekendresa till Rom


Trenitalia och Italo biljetter kan köpas direkt med Omio.

✓ Alla Trenitalia och Italo biljetter kan köpas direkt med Omio Appen
✓ Boka direkt Deutsche Bahn, Renfe, and SNCF tågbiljetter med Omio
✓ Se över 600 transportföretag på en sida
✓ Jämför och boka tåg, buss och flyg

5 dagsresor från Rom du inte får missa

Vi vet alla att det finns gott om saker att se och uppleva i Rom, men vad finns det att upptäcka om man känner sig äventyrlig och vill bege sig på utflykt i Italien? Vi har listat 5 av de bästa dagsresorna som man enkelt kan ta sig till från Rom – perfekt när man vill ta en paus från folk mängderna och vill få ut så mycket som möjligt av sin Italienresa!

Assisi

Avstånd från Rom: 2 timmar

På avstånd kan Assisi se ut som en liten stad belägen på en kulle, men Assisi är så mycket mer. Huvudattraktionen är basilikan St. Francis, en måste-se kyrka. Att spara besöket till slutet av dagen är ett hett tips då folkmassorna kommer ha lugnat ner sig vid denna tid och du kan njuta av kyrkans skönhet praktiskt taget för dig själv.

Under dagen kan du istället ägna dig åt att gå vilse i bakgatorna och låta dig överraskas av de små gränderna. Staden har den perfekta storleken för att utforskas till fots utan att riskera att gå vilse…! Köp en gelato i en piazza och njut av stämningen.

Ett sista tips för Assisi är att bege sig till Rocca Maggiore, stadens medeltida fästning. Härifrån finner man nämligen en oförglömlig utsikt om man är beredd att vandra uppåt i 20 minuter, belöningen är dock en fantastisk utsikt över Assisi och den grönskande och pittoreska Italienska bygden runt omkring.

Tivoli

Avstånd från Rom: 35 minuter med tåg

En knapp halvtimmes tågresa från Rom finner man Tivoli. Här finner man två UNESCO-märkta attraktioner; Villa Adriana och Villa d’Este (båda accepterar ‘Roma Pass’ om du råkar köpt ett sånt).

Stadens juvel är trädgården i Villa d’Este. Trädgården är byggd med vattnet som forsar in från floden Aniene i åtanke, så för dig som tycker om fontäner och vattenfall blank grönska är denna utflykt från Rom ett måste. Naturälskare kommer även förälska sig i Parco Villa Gregoriana. Med sina vackra stigar och gömda vattenfall och grottor så är detta den perfekta parken att gå vilse i.

Neapel

Avstånd från Rom: 1 timme och 10 minuter med tåg.

Neapel är verkligen en mångfaldig stad. Den dramatiska bakgrunden som består av vulkanen Vesuvius och Neapels bukt hjälper båda till att skapa fantastiska vyer över staden. De historiska kyrkorna och slotten – varav höjdpunkten är Castel Nuovo – för att det finns gott om sightseeing i staden. Om du tycker om att besöka kyrkor så har du gott om dom i Neapel; över 400 av dem…!

Neapel är även hem till en stark kulturscen med många konstnärer som huserar i staden och härliga caféer. Att staden är lite ruffig och sägs vara den största hemvisten för maffian (och pizzans födelsestad…) finner vissa spännande medan andra låter sig avskräckas och hellre beger sig till den polerade och vackra närliggande Amalfi-kusten. Förutom att ligga nära ruinerna av Pompeji så kan man även utöva vattensporter här, nämligen vid den arkeologiska parken Balae som ibland refereras som “Pompeji under vatten” – ett måste för dykare!

Kul fakta: Staden är just nu högaktuell då Elena Ferrantes böcker som utspelar sig i staden filmas för en ny serie…!

Viterbo

Avstånd från Rom : 1 timme och 40 minuter med tåg

Känd som ‘City of Popes’ tack vare sin koppling till påvar i det förflutna men ofta förbisedd av turister i Italien. Besök Palazzo dei Papi – den forne påvens residens och en av de kändaste kyrkorna i området.

Om du är trött på sightseeing och vill ägna dig åt något mer vilsamt så är Viterbro en perfekt utflykt från Rom – här finns nämligen heta källor! Dessa naturliga badplatser är ideala för avslappning året runt. Det finns en stor variation av typen av källor här så gör din research innan om vilka du ska bege dig till; vissa har rent vatten, vissa är av lera, vissa är gratis och vissa kostar en bra slant.

Om man besöker tidigt i september kan man gå på Saint Rose festivalen då ett 30 meter högt torn transporteras runt staden av lokalbor för att ära helgonet.

Capri

Avstånd från Rom: 2 timmar med tåg sedan färja

Den här enastående och lilla ön har nog de flesta hört talas om. Visst, hit flockas turister men av en god anledning. Men Capri blir verkligen vad man gör det till. Visst, här finns gott om lyxbutiker och festiviteter som lockar massor av folk men här finns även små gömda stränder och ruiner från antiken att utforska. Det lysande vattnet vid den blåa grottan är en av Capri’s kändaste attraktioner men det finns massa andra sevärdheter för de som inte vill spendera en dag i vattnet. Stolliften upp till Monte Solaro ger medresenärer en otrolig utsikt över Neapels bukt, och med de som har extra energi så rekommenderas Maria a Cetrella som ett stopp på vägen.

Vårt tips: ta den tidigaste färjan till Capri från Neapel och titta på soluppgången och var en av de första på ön, du kommer inte att ångra dig!

Trots att Rom är en av Europas vackraste och mest historiska städer så finns det så mycket att utforska en kort resa från staden! Vi hoppas att vi har inspirerat dig att bege dig lite utanför huvudstaden så att du kan njuta ännu mer av allt det fantastiska som Italien har att erbjuda!

Sevärdheter i Rom – våra 5 bästa tips

Planerar du den resa till den eviga staden men osäker på var du ska bege dig? Omio guidar till de bästa sevärdheterna i Rom som absolut inte bör missas. Alla känner till Vatikanen och Colosseum men det finns så mycket mer att upptäcka och Rom sevärdheter att utforska.

Sevärdheter i Rom – 5 saker du inte bör missa

1. Fonatana di Trevi (Trevifontänen)

Fonatana di Trevi är tveklöst en av de mest imponerande sevärdheterna i Rom. Fontänen som prytt piazzan sedan 1700-talet kan inte göras rättvisa på bild utan är något som måste upplevas i verkligheten. Enorma mängder mynt slängs in i Fontana di Trevi varje dag, och myten säger att om man kastar in ett mynt så betyder det att man kommer återvända till Rom en dag.

Svenskar, och de flesta nationaliteter, förknippas nog den magnifika Fontana di Trevi mest med Anita Ekberg som dansar runt i vattnet en vacker natt i Fellinis klassiker “La Dolce vita”. Att bege sig till Trevi fontänen på natten är faktiskt ingen dålig idé då beskådare lockas hit från morgon till kväll. Så om du vill ha fontänen för dig själv spara fontänen som ditt sista mål under dagen och bege dig till Piazza di Trevi efter midnatt för en magisk stund. Att bada i fontänen är dessvärre numera förbjudet…

2. Forum Romanum – en historisk sevärdhet i Rom

“Det romerska torget” är beläget mellan kullarna Capitolium, Palatinen och Velia. Med närmare 2000 år på nacken så är Forman Romanum en minst sagt imponerande syn. Denna plats utgjorde ett centrum i det antika romarriket och badade en gång i tiden i dekadens och överflöd. Om man vill känna historiens vingslag bör man bege sig till denna plats. Det kan även vara en god idé att boka en guidad tour just när man befinner sig i Rom då det finns få ställen i väst som är så rik med historia och det kan vara svårt att göra staden rättvisa utan en experts hjälp i ämnet.

3. Spanska trapporna

Gångavstånd från Fontana di Trevi finner man de spanska trapporna som precis öppnats upp för allmänheten igen efter en lång tid av restaureringar. Trapporna som funnits i Rom sedan 1725 och är barocka ser alltså som nya ut igen! Ett annat skäl att bege sig hit är den utmärkta utsikten från toppen av trapporna där man med fördel kan avnjuta en gelato lagom till soldnedgången. Om man har tur kan man samtidigt bli underhållen av ett italienskt blåsband…! Det är även här Audrey Hepburn strosar omkring i “En prinsessa på vift” – en klassiker när det kommer till sevärdheter i Rom.

3. Gå vilse och drick Aperol Spritz i Trastevere

Hela området Trastevere, väster om floden Tibern, är en Rom sevärdhet i sig självt och som gjort för att gå vilse i. Trastevere är beläget lite avsides från stadens centrum men väl värt ett besök. De urcharmiga labyrintlika gatorna förtrollar besökare dag som natt och har de mest livade barerna och restaurangerna i hela staden. Trastevere är utan tvekan ett av de mest fascinerande kvarteren i Rom med sina medeltida gator och festliga atmosfär med ungdomar som äter pizza på torgen fram till midnatt.

Missa inte Piazza Santa Maria i Trastevere eller gatan Via Moro för shopping och fika-pauser. Basilica di Santa Maria är även värt ett besök, en fantastisk katedral som byggdes på 1200-talet.

5. Sevärdheter i Rom på vespa

Om du har ont om tid men vill hinna med så många Rom sevärdheter som möjligt är den perfekta lösningen att utforska stan med vespa! Kan det bli mer italienskt än att åka vespa genom Roms gator? En enkel googling guidar dig till de bästa vespa-tourerna och uthyrningsställena. Italienare är inte kända för att vara väna på vägarna så om du har svaga nerver kanske det är en bättre idé att att spatsera…

Omio appen gör det enkelt att planera resor

Vi tar dig var du än vill åka. Från tåguppdateringar i realtid till mobilbiljetter, så är vår innovativa app det ideala sättet att planera och hålla koll på dina resor.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Språk