Res till Portugal med Omio

tis 21 maj
+ Lägg till returresa
QR-Code
Skanna för att hämta vår gratisapp
Använd vår app för att få liveuppdateringar om resor och boka mobilbiljetter för tåg, bussar, flyg och färjor.
App Store
rate4.9
42K betygsättningar
Google Play
rate4.6
136K omdömen

Resa till Portugal

Portugal är ett vackert land som bjuder på många kontraster. Här kan du njuta av allt från den magiska solkusten med sina långa badstränder, till den vilda naturen i Madeira. Du tar dig smidigast hit med hjälp av flyget, vilket bara tar runt 4,5 timmar. Det är också möjligt att resa med tåg eller buss, men då får du se fram emot en avsevärt längre resa vilken inkluderar flera byten – ofta tar det dig flera dygn att nå din destination.

Boka din resa till Portugal med Omio

När du ska resa till Portugal kan du med fördel boka din biljett via Omio. Du gör en slagning på önskad avresa och avreseort, och därefter söker Omio igenom alla möjliga resealternativ och presenterar de tillgängliga alternativen för dig. Bland dessa har vi då också markerat de billigaste resorna, och även de snabbaste alternativen. På så vis hittar du snabbt och enkelt de bästa biljetterna för just dig och dina behov.

För att hitta billiga biljetter till Portugal bör du boka din resa i så god tid som möjligt. Detta eftersom priserna ofta stiger ju närmare avresedatumet du kommer. Ett annat tips är att vara flexibel gällande resdag – ibland skiljer biljettpriserna otroligt mycket bara från dag till dag. Finns det långsammare färdmedel, eller sådana med byten, kan dessa också vara billigare ibland.

Gatucafé i Portugal. Source: Unsplash

Om Portugal

Portugal är ett vackert land som kan erbjuda stora variationer beroende på var i landet du befinner dig. Klimatet är behagligt året runt – kanske lite väl varmt vissa dagar under högsommaren. Den främsta destinationen för besökare i landet är huvudstaden Lissabon. Denna arkitektoniska pärla har gamla anor och gott om sevärdheter att njuta av. Till Lissabon går också frekventa avgångar med både tåg, tunnelbana och buss från i stort sett hela landet. Enklast är att flyga hit – det finns flera flygplatser i landet. Från Sverige är det vanligast att nyttja flygplatserna i Lissabon eller Faro.

Vid en resa till Portugal är det som regel främst sol, bad och vackra visuella upplevelser som lockar, och här finns gott om saker att roa sig med – oavsett vad du tycker om.

Tågbolag i Portugal

Vill du resa till Portugal med tåg finns det inte något bolag som kör dig hela sträckan. Istället är det till exempel ett Interrailkort som gäller för dig som vill ta tåget nedöver. Då kan du påbörja resan från Sverige med SJ, för att sedan låta DB ta dig vidare en bra bit neråt i Europa. Den vanligaste tågsträckan ser ut såhär: Stockholm > Hamburg > Paris > Hendaye > Lissabon.

Bussbolag i Portugal

Också buss är ett ganska osmidigt alternativ för dig som tänkt resa till Portugal. Det är dock möjligt – men du bör ha gott om tid för att kunna njuta av upplevelsen. Du bör räkna med i alla fall två byten – och många gånger fler ändå. Flixbus kör dig ända ner till Hamburg och sedan vidare till Mannheim, varifrån Eurolines kör ända till Caneças – en förort till Lissabon.

Flygbolag i Portugal

Det finns flera flygbolag som trafikerar sträckan Sverige till Portugal med flyg. Reser du från Arlanda till exempel, kommer både SAS och Norwegian stå redo att flyga dig till Faro Flygplats. Från Stockholm Arlanda till Portela Flygplats i Lissabon är det istället Air Portugal som flyger. Alla dessa aktörer flyger direkt ned till Portugal, helt utan byten eller mellanlandningar.

Populära internationella rutter från Portugal

Från Portugal tar du dig enkelt vidare ut i Europa – och du kan använda dig av både tåg, buss och flyg. Att ta nattåget med Comboios de Portugal från Portugal över till Spanien är populärt, och det är en smidig resa. TAP Air Portugal flyger dessutom från Portugal till 30 olika destinationer, framför allt då i Europa. En av de mer populära destinationerna från Portugal är Danmark och Kastrup.

När du anländer till Portugal

I Portugal pratar man portugisiska, men de flesta yngre är duktiga på engelska, så det brukar inte vara några problem att kommunicera. Pratar eller förstår du spanska brukar du kunna dra nytta av detta, då portugisiska och spanska är två närbesläktade språk. Du betalar för dig med hjälp av valutan euro, och du kan använda ditt kort för att betala på de flesta ställen i landet.

Comboios de Portugal och de viktigaste tågstationerna i Portugal

Det är tågbolaget Comboios de Portugal – CP – som står för mesta delen av den portugisiska tågtrafiken. De tar dig snabbt och smidigt över hela landet och förutom Lissabon är bland annat Porto och Coimbra två populära alternativ som de portugisiska tågen tar dig till. Viktiga tågstationer i landet är bland annat Santa Apolonia och Oriente i Lissabon samt Campanha i Porto. Alla dessa erbjuder väl utbyggda tågstationer som innefattar såväl möjligheter till mat och dryck som handikappanpassade stationer, uttagsautomater, betaltelefoner, och mycket mer.

CP nattåg i Portugal

Det är CP som kör även nattågen i Portugal, och med hjälp av dessa tar du dig med fördel vidare ut i Europa. Ett av de mer populära alternativen bland dessa är CP:s nattåg mot Madrid.

Bussbolag och viktiga busstationer i Portugal

Det finns ett stort antal bussbolag som sköter busstrafiken i Portugal. En viktig sådan aktör är Rede Express, vilka har funnits sedan 1995. De trafikerar större delen av landet. Två viktiga busstationer finner du i Lissabon – det är Campo Grande och Oriente. Från dessa tar du dig både vidare runt i landet och ut i Europa.

Hållbarhet när du reser med buss eller tåg

Att resa hållbart är något som blivit allt mer uppmärksammat på sistone, och det är viktigt att försöka hitta hållbara alternativ. I jämförelse med flyg eller färja är både buss och tåg (elektrifierade tåg) två avsevärt snällare alternativ sett till vilka utsläpp som genereras. Det är dock inte alltid det går att välja dessa två alternativ, och då kan man till exempel klimatkompensera genom att köpa utsläppsrätter.

Flygbolag och viktiga flygplatser i Portugal

Det viktigaste flygbolaget i Portugal är TAP Air Portugal. De flyger till över 30 olika länder – inklusive Sverige. Landets största flygplats är Lissabon Airport och på denna huserar också nämnda TAP Air Portugal. Även Porto Airport och Faro Airport är två stora flygplatser i Portugal.

Populära rutter i Portugal

Den vanligaste resan från Sverige är Arlanda_Lissabon, vilket tar dig knappt 4,5 timmar. Du kan förkorta restiden med en halvtimme genom att istället flyga från Kastrup till samma destination. Från Kastrup kan du också välja att resa direkt både till Faro och till Porto – bägge destinationerna har en restid på runt 4 timmar.

Spårvagn i Portugal. Source: Pixabay

Bra att veta

När du landar i Portugal behöver du skruva tillbaka klockan en timme, eftersom de ligger en timme efter oss i tid. Du rekommenderas att ha med ditt Europeiska sjukförsäkringskort (det blå kortet som du kan beställa från Försäkringskassan) för att bevisa att du har rätt till vård på samma villkor som landets egna invånare, ifall att olyckan skulle vara framme. För resenärer till Portugal rekommenderas också att teckna en privat reseförsäkring. Det kan annars snabbt bli otroligt dyrt – framförallt om du till exempel behöver särskild transport hem till Sverige.

Användbara telefonnummer och källor för information

Om du skulle hamna i en nödsituation när du befinner dig i Portugal är det samma nödnummer där som hemma i Sverige – du ska alltså ringa 112.

Behöver du hjälp med pass eller andra viktiga frågor har du möjlighet att kontakta den svenska ambassaden i Portugal. Den är belägen i Lissabon på adressen Rua Miguel Lupi 12_2°_Dto, 1249_077 Lissabon. Du kan också nå den svenska ambassaden i Portugal på telefonnummer +351 213 942 260 eller maila dem på e_postadress [email protected].

Resa till Portugal – Restips

Det finns mycket att göra i härliga Portugal, och i slutänden är det förstås upp till tycke och smak hos dig och ditt sällskap, men här är några tips som räcker en bit på vägen:

  • Gå på vinprovning på en äkta vingård i Porto.
  • Fotvandra i Madeiras fantastiska natur.
  • Njut av sol och bad – och kanske golf – på solsäkra Algarvekusten.
  • Besök Sagresi – staden som är känd som "Världens ände".
  • Åk med Spårvagnslinje 28 i Lissabon för att upptäcka flera av stadens pärlor.
  • Ta del av det pulserande nattlivet i glödheta Bairro alto i Lissabon.
  • Strosa runt och njut av gemytliga Amalfa – Gamla Stan i Lissabon.
  • Ta del av hela världens akvatiska djurliv i det gigantiska Ocenarium.
  • Öluffa mellan de nio öarna i ögruppen Azorerna.
  • Gå på marknad och fynda i stadsdelen Sao Vicente de Fora.

FAQs

1. Hur kan jag resa till Portugal?

Till Portugal kan du resa med tåg, buss och flyg. Det enklaste sättet är dock att flyga, eftersom både buss och tåg innebär en rad byten och flera dagars restid.

2. Vilket är det billigaste sättet att resa till Portugal?

Det billigaste sättet att resa till Portugal är genom att resa med flyg. Det beror på att flygresan ner är direkt – något som varken tåg eller buss till Portugal kan skryta med.

3. Finns det några hållbara sätt att resa till Portugal?

Ja, det finns möjlighet att resa till Portugal på ett hållbart vis. Du kan till exempel resa till Portugal med tåg. Det tar dock avsevärt längre tid än att resa med flyget.

4. Vad behöver jag för att resa till Portugal?

För att kunna resa till Portugal behöver du ett giltigt pass. Det krävs inget visum eller liknande för att som svensk få lov att resa in i Portugal.

 

Praça do Comércio

För de som kommer till Lissabons grandiösa hamn så är detta torgets storlek, utsmyckning och fascinerande historia ett perfekt ställe att börja upptäcka Lissabons och Portugals historia på.


Amalfa

Lissabons eget Gamla Stan Amalfa är som gjort för att gå vilse i. De färgglada snirkliga gatorna och de mosaikbeklädda husfasaderna är en upplevelse i sig!


Lisbon Oceanarium

Europas största inomhus akvarium innehåller arter från 4 olika hav och fiskar som bara finns att beskådas i ett fåtal akvarium världen över.

Res till Portugal med Omio


Omio's snabba guide till Portugal resor

Språk

Portugisiska

Valuta

Euro

Bästa tiden att åka

Sommaren kan bli extremt varm, vintrarna kan bli ganska kalla

Mat

Portugisiska tapas, bacalhau och caldo verde

Största städerna

Lissabon, Porto och Vila Nova de Gaia
HemRes till Portugal med Omio

Omio appen gör det enkelt att planera resor

Vi tar dig var du än vill åka. Från tåguppdateringar i realtid till mobilbiljetter, så är vår innovativa app det ideala sättet att planera och hålla koll på dina resor.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Språk