Res till Lissabon

Dessa företag litar på oss. Vi säljer alla deras biljetter på ett ställe.

Trenitalia
Easyjet
Deutsche Bahn
SNCF
Boende

Behöver du en plats att bo på i Lissabon?

Visa på karta

Topphotell

Se mer

Hela hem & lägenheter

Se mer

Hitta det bästa boendet för dig, med vår partner Booking.com

Se alla

Resa till Lissabon

Lissabon är Portugals huvudstad och ett populärt turistmål. I stadskärnan bor ca en halv miljon invånare, och hela storstadsområdet är hem åt 2,8 miljoner invånare. Till Lissabon kommer turister som vill kombinera det stora kulturutbud huvudstaden erbjuder med salta bad och härliga dagar på stranden. Några av stadens mest populära sevärdheter är det magnifika Belemtornet och Gulbenkianstiftelsens grönskande park och många museer.

Resor till Lissabon med flyg till Lisbon Portela flygplats

Det går att flyga till Portugals huvudstad från de flesta större flygplatser i andra europeiska städer. Varje år flyger ca 20 miljoner passagerare till och från Portela, där både inrikes- och utrikesflyg avgår och ankommer. Från flygplatsen är det nära in till stadskärnan, vilket gör att det går enkelt och smidigt att ta sig dit oavsett vilken tid man ankommer. Det finns två olika flygbussar, kallade aerobus. Linje 1 går från flygplatsen till Cais do Sodré och linje 2 går till stadens finanscenter, Av. José Malhoa. Linje 1 avgår var tjugonde minut under dagen och linje 2 avgår var fyrtionde minut. Det går även att ta sig från flygplatsen via tunnelbana, den resan tar ca 20 minuter. För den som vill åka taxi eller hyra bil finns en rad taxibolag och hyrbilsfirmor representerade på flygplatsen.

Res till Lissabon med tåg till Oriente station

Oriente station är stadens största tågstation, här passerar alla tåg som går genom staden. Centralstationen ligger i hjärtat av Parque das Nações och det är lätt att ta sig hit via tunnelbana, många av tunnelbanelinjerna stannar vid stationen Oriente station. Härifrån går tåg både till andra delar av Portugal samt vidare ut till andra länder i Europa. Tågstationen Oriente är även känd för sin magnifika arkitektur och utgör i sig ett obligatoriskt stopp för alla som besöker Lissabon. Det finns även flera andra större tågstationer, Cais do Sodré är en stor knytpunkt för regionaltåg, bussar, tunnelbana och färjor. Härifrån går regionaltågen till de populära badorterna Estoril och Cascais samt färjorna över kanalen.

Buss till Oriente station

Tågstationen Oriente station är även Lissabons största bussterminal. Härifrån går både långfärdsbussar och bussar till andra delar av staden. Det är lätt att ta sig till stationen antingen via tunnelbana, buss eller tåg. För den som kör bil finns en parkering i anslutning till bussterminalen. Det finns även flera andra större busstationer i Lissabon, från centrala Marquês de Pombal avgår och ankommer många av bussarna som går mellan olika platser i staden. Från den stora bussterminalen Sete Dios går en rad expressbussar till andra delar av Portugal. Även till Sete Dios är det lätt att ta sig med tunnelbanan. Hållplatsen i direkt anslutning heter Jardim Zoologico.

Res till Lissabon med bil

För den som kör bil till Lissabon finns flera alternativ. Om man kör norr eller söderifrån tar motorvägarna A1, A2 och A3 en till huvudstaden. För den kommer från öst eller väst gör motorvägarna A4, A5 och A12 detsamma. Om man ska köra till spanska gränsen är det bästa alternativet att följa A2 och sedan ta av vid A6 för en smidig resa länderna emellan.

Lissabon guide – de bästa tipsen för din resa

Lissabon är en fantastisk resedestination som har en förmåga att förtrolla sina besökare. Med sina gulliga kullersten gator, mosaikklädda färgglada hus och fantastiska utsiktsplatser (staden är byggd på 7 kullar…!) finns det gott om sevärdheter att hålla dig underhållen. Promenera längs floden Tejo, beskåda unik arkitektur och insup den underbara atmosfären med hjälp av vår Lissabon guide.

Lissabon är en fantastisk resedestination som har en förmåga att förtrolla sina besökare. Med sina gulliga kullersten gator, mosaikklädda färgglada hus och fantastiska utsiktsplatser (staden är byggd på 7 kullar…!) finns det gott om sevärdheter att hålla dig underhållen. Promenera längs floden Tejo och beskåda unik arkitektur och insup den underbara atmosfären.

Detta bör du inte missa i Lissabon – guide

1. Ta en åktur med spårvagn 28

Vårt första Lissabon tips är att ta spårvagn 28 (“turist spårvagnen”) då den tar dig genom de kändaste kvarteren i Lissabon, och du kan såklart hoppa av var du vill för att utforska ett visst område vidare. Den gula gamla spårvagnen är otroligt populär så försök att göra denna aktivitet till din första för dagen då köerna är som kortast på morgonkvisten.

2. Gå vilse i Alfama

Alfama är Lissabons äldsta stadsdel och otroligt charmig. Tillåt dig själv att gå vilse i de smala vingel krokiga gatorna och bara njut. Stanna på ett mysigt café och beställ den lokala bakelsen pasti de nata och en god dryck. I Alfama finner du även en stor loppmarknad varje lördag, mycket tingeltangel men definitivt en upplevelse med fynd potential. De flesta av Lissabons stadsdelar har sin egen charm och är alla värda att upptäckas men Alfama får helt enkelt inte missas…!

3. Besök spektakulära sagoslott i Sintra

Bara en halvtimmes tågresa från centrala Lissabon befinner sig magiska Sintra. Här kan du välja och vraka mellan olika slottsutflykter och njuta av den portugisiska naturen. Det kanske populäraste slottet i världsarvs märkta Sintra är Pena som är helt unikt i sitt slag med sin färgglada skrud och sagolika arkitektur. Här finner man även en enorm park med sjöar, hästridning och mycket mer. Dock finns det fler slott att välja mellan i Sintra. Quinta da Regaleira är ett annat måste i Sintra!

4. Beskåda solnedgången vid en utsiktsplats

Ett omissbart Lissabon tips är att utforska stadens utsiktsplatser, så kallade Miradouros. Håll utkik för sådana på kartan och på skyltar för en garanterad fantastiskt vy! På Portas do Sol får du en unik vy över den gamla stan. Nossa Senhora do Monte har den kanske allra bästa utsikten dock, dag och natt är denna plats romantisk och inspirerande. Lite kämpigare att ta sig upp till än vissa av de andra men det är definitivt värt mödan när man väl befinner sig uppe på toppen och kan blicka ut över den fantastiska staden. Utsiktsplatserna fungerar även som samlingspunkter när det är dags för solnedgång där du kan ta en öl och lyssna på gatumusikanterna samtidigt som dag blir till kväll.

5. Utforska Lissabons nattliv

Om du vill ut och festa i Lissabon finns det absolut alternativ. Om du är sugen på en klubbnatt kan du till exempel besöka Village Underground eller Lux. Lissabon har även gott om vackra barer; kolla in art nouveau baren Procopio eller utforska Bairro Alto för mängdvis av barer. Pensão Amor brukade vara en bordell som besöktes av sjömän som lagt ankare i Lissabons hamn men är numera en populär bar som absolut är värd ett besök. Varma kvällar så är ett hett Lissabon tips Sky Bar där du tar hissen till toppen av ett garage för att sedan dricka cocktails samtidigt som du spejar ut över staden.

6. Parkliv

Parkerna i Lissabon är otroligt fina och välskötta. Ett hett tips (speciellt under varma sommardagar) är inomhus växthuset samt botaniska trädgården Estufa fria som har en uppfriskande temperatur och otroligt många tropiska växter och är otroligt vacker. Estufa Fria befinner sig i vackra Eduardo VII Park så om du vill ha en dag i grönskan rekommenderas en resa hit. Lissabons botaniska trädgård är också väl värd ett besök, det finns en i centrala Lissabon och en i Belem…

7. Spendera en dag i Belem

Ett annat tips i vår Lissabon guide som inte riktigt befinner sig i stadens kärna men som enkelt kan nås med spårvagn är vackra Belem. Här finner du ett fantastiskt konstmuseum med gratis inträde, det otroliga Belem tornet som spejar ut över havet och ståtliga byggnader och fontäner. Promenera längs havet eller få skugga i den botaniska trädgården. Besök Darwins för en sofistikerad lunch.

8. LX Factory – ett måste i varje Lissabon guide

På utkanten av staden finner man det gamla fabriks komplexet LX Factory som numera bland annat huserar restauranger, klubbar, barer och en otrolig bokbutik som hör hemma i vilken Lissabon guide som helst. Hippt och modernt men har samtidigt något för alla. Väl värd spårvagnsresan från Lissabons centrum, på kvällen blir det en samlingsplats för folk som vill äta och dricka utomhus.

9. Cascais

En halvtimme med tåg från Lissabon finner du den vackra lilla hamnstaden Cascais. Vackra gamla hus, ett fort och en marina fylls med båtar samt ett museum ritat av arkitekten Souto Moura är bara några av sakerna du kan göra i Cascais. Men självklart är det som lockar mest folk sandstranden och de vackra atlantiska vågorna. Här kan du se lokalbor leka med sina hundar och ta en sangria vid strandpromenaden.

Upplevelser du inte bör missa i Lissabon

Praça do Comércio

För de som kommer till Lissabons grandiösa hamn så är detta torgets storlek, utsmyckning och fascinerande historia ett perfekt ställe att börja upptäcka Lissabons och Portugals historia på.


Amalfa

Lissabons eget Gamla Stan Amalfa är som gjort för att gå vilse i. De färgglada snirkliga gatorna och de mosaikbeklädda husfasaderna är en upplevelse i sig!


Lisbon Oceanarium

Europas största inomhus akvarium innehåller arter från 4 olika hav och fiskar som bara finns att beskådas i ett fåtal akvarium världen över.

Res till Lissabon med Omio


Omio's snabba guide till Lissabon resor

Språk

Portugisiska

Valuta

Euro

Bästa tiden att åka

Sommaren kan bli extremt varm, vintrarna kan bli ganska kalla

Mat

Portugisiska tapas, bacalhau och caldo verde

Största städerna

Lissabon är Portugals huvudstad
Stationer

Viktiga stationer och flygplatser för denna resa

Lissabon

Omio appen gör det enkelt att planera resor

Vi tar dig var du än vill åka. Från tåguppdateringar i realtid till mobilbiljetter, så är vår innovativa app det ideala sättet att planera och hålla koll på dina resor.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Språk