Bussbolag i Sverige & Europa

Tack vare de låga kostnaderna och de många anslutningarna på kontinenten är buss ett populärt resealternativ i Europa. Busstationer går att finna på de flesta platser i Europa, till och med på landsbygden och i mindre byar. Att resa med buss i Europa är mycket populärt, och kan i vissa fall vara ett bra alternativ till tåg. Eftersom ett det finns ett stort urval av europeiska privata bussbolag går det att hitta billiga bussbiljetter till väldigt många olika europeiska städer.

Det finns hundratals bussbolag i hela Europa, och några av de mest populära är Eurolines, MeinFernbus Flixbus, IDBUS, National Express och Alsa. Några av dem är dotterbolag till nationella transportföretag, medan andra kommer är privata bussbolag. Eurolines är det överlägset största bussbolaget i Europa och samarbetar ofta med några av de andra europeiska bussbolagen för att kunna erbjuda förbindelser som kan sträcka sig från södra Spanien ända till upp Helsingfors. med så många olika bussleverantörer varierar givetvis kvaliteten och utbudet av tjänster, service och faciliteter på bussarna. De flesta bussarna erbjuder dock luftkonditionering, bekväma sittplatser och toaletter. Fler moderna bekvämligheter, såsom WiFi och eluttag blir allt vanligare.

I Sverige kan du välja att åka med bussbolag så som Swebus, Nettbuss, Flixbus eller Flygbussarna.

Några av Europas största bussbolag

Eurolines


Eurolines grundades 1985 och är det bussbolag som erbjuder flest anslutningar hela Europa, dels i samarbete med några av de andra större europeiska bussbolagen, dels med egna direkta busslinjer. Eurolines 600 destinationer täcker hela Europa, och dessutom Marocko. Företaget transporterar över 4 miljoner passagerare varje år och samarbetar med 29 av de mest populära och välkända bussföretagen i Europa, bland annat National Express i Storbritannien, irländska Bus Éireann och Touring i Tyskland. Eurolines bussar varierar från land till land, men en hög servicegrad går alltid att förvänta sig och bolaget stoltserar med en flotta på över 500 moderna och bekväma bussar.

 

MeinFernbus Flixbus

MeinFernbus Flixbus bildades efter en sammankoppling mellan de två största tyska bussbolagen MeinFernbus och Flixbus och erbjuder i dagsläget bussresor till över 200 europeiska destinationer. Flixbus erbjuder fortfarande ett antal busslinjer separat, men den gemensamma logotypen för MeinFernbus Flixbus syns på alltfler bussar. De flesta av bussbolagets populäraste bussförbindelser sammankopplar tyska storstäder, men även mindre orter och byar på landsbygden. De viktigaste knutpunkterna finns i Berlin och Hamburg, men bussar till och från Frankfurt och München är också mycket populära. Företaget erbjuder en flotta av moderna bussar, varav några av dem är dubbeldäckare. Bussarna är utrustade med gratis WiFi, eluttag, läslampor, bekväma sittplatser, toaletter och luftkonditionering.

iDBUS

Bussbolaget iDBUS är ett dotterbolag till SNCF, Frankrikes statligägda järnvägsbolag. Sedan 2012 erbjuder iDBUS bussförbindelser mellan Europas storstäder. Bussbolaget satsar på effektiva, prisvärda och miljömedvetna busstjänster. Stationerna Lille-Europe, Paris-Bercy och Lyon-Perrache är alla nav för iDBUS. iDBUS driver reguljärtrafik till och från London och några av de populäraste förbindelserna är Paris Charles de Gaulle, Lille, Bryssel och Amsterdam. Dessutom erbjuds flera destinationer i Tyskland, Spanien och Italien, såsom bussar från Marseille till Genoa, från Milano till Barcelona, och bussar från Paris till Turin, Aachen och Köln.

National Express

National Express erbjuder tjänster mellan praktiskt taget alla större städer i Storbritannien. Bussbolaget, som erbjuder långväga nationella bussförbindelser, grundades 1972 och är baserat i Birmingham. National Express är en av de största bussbolagen i Storbritannien, och ägs av National Express Group. De flesta av National Express tjänster är sammankopplade med underleverantörer till lokala bussföretag i hela Wales, Skottland och England - vilket gör att över 900 olika destinationer i hela Storbritannien kan erbjudas. National Express samarbetar med Eurolines, vilket ger möjlighet till ännu tätare avgångar och fler destinationer i Europa. Detta inkluderar frekventa förbindelser till bland annat Amsterdam, Paris och delar av norra Spanien.

Som ett lågprisbolag erbjuder National Express billiga alternativ till det brittiska järnvägssystemet. På bussarna finns gratis WiFi, luftkonditionering, fällbara lädersäten, bord och eluttag. Toaletter finns naturligtvis också tillgängliga på alla bussar. Försäljning av förfriskningar ombord fasades ut under 1990-talet, med passagerare är välkomna att ta med kall mat och dryck ombord.

Alsa

Alsa är det största bussbolaget i Spanien, och med sina cirka 244 miljoner passagerare per år också en av Europas största. Alsa är också populärt för bussresor utanför Spanien, till bland annat större städer i Portugal, Frankrike och många europeiska huvudstäder. Ett antal busslinjer erbjuds även i Nordafrika. Alsas stora och moderna bussflotta erbjuder en mängd olika tjänster för ökad komfort såsom faciliteter speciellt för barn och spädbarn, WiFi, underhållning, toaletter och catering.