Europas största flygbolag

Flygbolag i Europa

Under de senaste åren har det skett en otrolig tillväxt på den europeiska flygmarknaden. I Europa finns några av världens mest trafikerade internationella flygplatser. London Heathrow, Paris Charles de Gaulle och Frankfurt Main är några dem. I och med ökningen av lågprisbolagens intåg på flygmarknaden har även de regionala flygplatserna blivit alltmer relevanta de senaste åren.

Resenärer som vill flyga inom Europa har ett urval av fler än 20 olika flygbolag att välja mellan. Bland de största europeiska flygbolagen finns Lufthansa och Ryanair, som transporterar nästan 200 miljoner människor varje år.

Lågprisbolag som Ryanair, easyJet och Vueling har tagit marknaden med storm. Därför har det på senare tid blivit allt billigare att flyga jämfört med att åka tåg. Flygjämförelsesajter som Omio har också gjort det mycket lättare att hitta de billigaste flygen. London är den mest besökta staden i Europa och några av de populäraste flygningarna går mellan Storbritannien och Spanien.

De största lågprisbolagen för flyg i Europa

easyJet

Londonbaserade easyJet med sin distinkta organge färg är Storbritanniens största flygbolag, och även ett av de största lågprisbolagen i Europa. På mer än 600 rutter flyger varje år 60 miljoner resenärer med easyJet till mer än 32 länder.

Ryanair

Ryanair är det största lågprisbolaget för flyg i Europa. Förutom till 30 länder i Europa, erbjuder Ryanair även flygningar till några interkontinentala destinationer. Ryanairs viktigaste knutpunkter är Dublins flygplats och London Stansted.

Norwegian Air

Med över 24 miljoner passagerare under 2014 är Norwegian Air det tredje största lågprisbolaget i Europa. Flygbolaget har baser på flera platser i Europa. Norwegian Air erbjuder nästan 200 linjer till destinationer över hela Europa och har nyligen även börjat erbjuda långdistanstflygningar till Nordamerika.

  • Jet2: Startade först 2003, men är redan en av de största lågprisbolagen i Storbritannien och därmed i Europa.
  • Monarch: Monarch, som är ytterligare ett stort brittiskt lågprisbolag, erbjuder främst korta flygningar till semesterresmål.
  • Wizz Air: Ett ungerskt lågprisbolag med fler än 15 miljoner passagerare per år. Wizz erbjuder flyg till 97 destinationer i 35 länder.
  • Flybe: Det största regionala flygbolaget i Europa. Flybe är baserat på Birminghams flygplats och erbjuder många inrikesflyg i Storbritannien, samt till några internationella destinationer.
  • Vueling: Spaniens näst största flygbolag och dotterbolag till Iberia. Vuelings huvudsakliga nav ligger på Barcelonas flygplats El Prat och erbjuder service till över 100 destinationer i Europa, Afrika och Asien.
  • Germanwings: Lufthansas dotterbolag för lågprisflyg.

Stora reguljära och nationella flygbolag i Europa

British Airways

British Airways (BA) är det största flygbolaget i Storbritannien när det gäller storleken på flottan och antalet internationella flygningar, som betjänar över 160 destinationer. British Airways är baserat nära London Heathrow flygplats. År 2013 transporterade flygbolaget knappt 40 miljoner passagerare.

Lufthansa

Tyska Lufthansa är den största flygbolagskoncernen i Europa och transporterar mer än 100 miljoner människor varje år. Lufthansa har sin bas i Frankfurt, och flyger till mer än 200 destinationer i Tyskland och resten av världen.

Iberia

Det nationella flygbolaget Iberia är det största flygbolaget i Spanien. Flygbolaget är baserat i Madrid och utgör tillsammans med British Airways en del av International Airlines Group. Iberia har funnits sedan 1927, och erbjuder för närvarande flyg till över 100 destinationer.

Andra flygbolag som är verksamma i Europa

  • Airberlin: Tysklands näst största flygbolag. Airberlins främsta baser är Berlin Tegel och Düsseldorf.
  • Air France: Flyger till över 200 destinationer och utgör sedan sammanslagningen med KLM en av Europas största flygkoncerner.
  • Austrian Airlines: En annan medlem av Lufthansagruppen, med bas i Wien. Austrian Airlines flyger till fler än 130 destinationer över hela världen.
  • KLM: Det holländska flygbolaget är det äldsta flygbolaget i världen som fortfarande verkar under sitt ursprungliga namn. KLM är en del av samma flygbolagskoncern som Air France.

Omio appen gör det enkelt att planera resor

Vi tar dig var du än vill åka. Från tåguppdateringar i realtid till mobilbiljetter, så är vår innovativa app det ideala sättet att planera och hålla koll på dina resor.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Språk