När tåget är snabbare än flyget

Flyg är såklart fortfarande det snabbaste transportmedlet, men tänker man in all den tid som krävs för att ta sig till flygplatsen, hitta rätt terminal, checka in bagage och gå igenom säkerhetskontrollen blir flygresan plötsligt inte lika tidseffektiv. I alla fall inte om man jämför med restiden med tåg mellan vissa europeiska städer.

I Omios sökmotor visas resultaten för de resor som är snabbast och billigast, oavsett om transportmedlet är flyg, buss eller tåg. Biljetterna behöver varken skrivas ut eller lagras i e-posten eftersom allt sparas i appen.

Planera din resa med Omio appen:

Från Bryssel till Paris

En resa mellan den belgiska och franska huvudstaden behöver inte ta mer än 1 timme och 30 minuter. Det snabbaste transportmedlet är tåg, med regelbundna direkttåg mellan Bryssel och Paris. Flyget från Bryssel till Paris Charles de Gaulle-flygplatsen tar faktiskt över fem timmar, om man räknar in väntetiderna på flygplatserna.

1,30 timme restid med tåg

5,5 timmar
restid med flyg

tidsbesparing: 4,08 timmar

Från Bryssel till London

En tågresa mellan Bryssel och London tar vanligtvis inte mer än två timmar. Dagligen kör Euro Star-tåg från den belgiska huvudstaden till England. Med flyg uppgår den totala restiden, inklusive väntetider på flygplatserna, till över 5 timmar.

2,18 timmar restid med tåg

5,36 timmar
restid med flyg

tidsbesparing: 3,8 timmar

Från Bryssel till Amsterdam

Bryssel och Amsterdam ligger bara cirka 173 kilometer från varandra. Därför är det inte konstigt att restiden mellan de två städerna då bara är två timmar lång med tåg. Med flyg uppgår hela restiden till över fem timmar - vilket gör det mycket mer lockande att sitta på ett tåg och njuta av de belgiska och holländska landskapen på vägen.

1,50 timmar restid med tåg

5,05 timmar
restid med flyg

tidsbesparing: 3,15 timmar

Från Bryssel till Lyon

Även för en resa mellan Bryssel till franska Lyon slår tåget flyget. Med en restid på 3,30 timmar flyg reser du nästan hälften av den tid det tar med flyg. Med resan till flygplatsen, incheckning och säkerhetskontroll inräknat är samma resa nästan 6 timmar lång.

3,29 timmar restid med flyg

5,50 timmar
restid med flyg

tidsbesparing: 2,21 timmar

Från Bryssel till Frankfurt

Från Bryssel finns både direktflyg och direkta tågförbindelser till Frankfurt. Men även i detta fall vinner tåget. Med flyg är den totala restiden fem timmar, jämfört med tre timmar med med tåg.

3,05 timmar restid med tåg

5,15 timmar
restid med flyg

tidsbesparing: 2,10 timmar

Från London till Paris

London - Paris är en av de mest trafikerade sträckorna i Europa, särskilt med flyg. Förmodligen är det många som glömmer bort höghastighetståg som alternativ, och det faktum att det med Euro Stars snabbtåg bara tar två ynka timmar från London St Pancras till Paris Gare du Nord. Med flyg blir den totala restiden dubbel så lång - fyra timmar lång.

2,16 timmar restid med tåg

3,57 timmar
restid med flyg

tidsbesparing: 1,41 timme

Från Barcelona till Madrid

Den absolut mest trafikerade flygvägen i Spanien är den mellan Barcelona och Madrid. Detsamma gäller för järnvägslinjen mellan de två största städerna i landet. Med det snabba AVE Renfe-tåget tar du dig mellan städerna på 2,30. Restiden med flyg är däremot en hel timme längre.

2,30 timmar restid med tåg

3,35 timmar
restid med flyg

tidsbesparing: 1,05 timme

Från Madrid till Sevilla

Avståndet mellan Madrid och Sevilla är nästan 400 km långt, vilket gör att en flygresa med total restid på 3,30 timmar känns rimlig. Med vid en närmare inspektion kan man dock konstatera att det spanska AVE-tåget bara tar 2,20 timmar för samma sträcka.

2,20 timmar restid med tåg

3,25 timmar
restid med flyg

tidsbesparing: 1,05 timme

Från Rom till Milano

Italien är välsignat med ett tätt järnvägsnät och ett stort antal nationella tåglinjer. Det visar sig även på de snabba restiderna med tåg. För en resa mellan Rom och Milano, tar flyget totalt ca fyra timmar. Med sina tre timmar är den totala tågresan nästan en timme kortare.

2,51 timmar restid med tåg

3,50 timmar
restid med flyg

tidsbesparing 0,59 timme

Från Düsseldorf till Amsterdam

Vem vill inte spara restid och samtidigt sitta tillbakalutad och uppleva de tyska och nederländska landskapen från tågfönstret? Med en total restid på cirka två timmar slår tågresan flyget, som i sin tur tar totalt drygt tre timmar i anspråk.

2,13 timmar restid med tåg

3,10 timmar
restid med flyg

tidsbesparing 0,57 timme

Från Paris till Amsterdam

Med tåg är den snabbaste resan mellan Paris och Amsterdam totalt ca tre och en halv timme lång. Den totala restiden med flyg är mellan 30 och 40 minuter längre.

3,26 timmar restid med tåg

4,05 timmar
restid med flyg

tidsbesparing: 0,39 timme

Från München till Wien

Mellan München och Wien finns det massvis med dagliga förbindelser med både flyg och tåg. Med ett ICE eller Railjet-tågtar resan i genomsnitt fyra timmar. Flygresenärer behöver ca ytterligare en kvart för att komma fram till destinationen.

4,02 timmar restid med tåg

4,5 timmar
restid med flyg

tidsbesparing: 0,13 timme

Från Paris till Frankfurt

Det finns många olika anslutningar mellan Paris och Frankfurt. Båda städerna har stora och viktiga flygplatser för långfärdsflyg, vilket innebär att tiden man tillbringar på flygplatsen lätt kan bli längre än väntat. Med detta i åtanke tar en resa mellan Paris och Frankfurt ca fyra timmar totalt. Tar du tåget sparar du en kvart i restid.

3,48 timmar restid med tåg

4 timmar
restid med flyg

tidsbesparing: 0,12 timme.

Från Berlin till Prag

Resan mellan Berlin och Prag tar cirka fyra och en halv timme, och det gäller för såväl tåg som för flyg. Incheckning och säkerhetskontroll kan vara stressande i sig, så vill du ha en lugn resa och ändå hinna fram på samma tid som med flyg är tåget ett bra alternativ här.

4,23 timmar restid med tågt

4,28 timmar
restid med flyg

tidsbesparing: 0,05 timme