Buss till Tjeckien

Dessa företag litar på oss. Vi säljer alla deras biljetter på ett ställe.

Nettbuss
Alsa
National Express
Swebus

Bussar i Tjeckien

Tjeckien är ett relativt litet land, men har ett stort utbud av sevärdheter och kulturliv. Strategiskt placerat mitt i Europa är det inte bara lättillgängligt för oss här Sverige, utan även en perfekt plats att utforska med buss. Då det kommer till bussar i Tjeckien har du som resenär många olika avgångar att välja mellan, inte bara för resor inom landet utan även till de närliggande länderna Tyskland, Polen, Slovakien och Österrike. Landet har en extremt rik historia och oavsett vart du åker varvas vacker och varierande natur med pampig arkitektur. De tjeckiska bussarna tar dig från den världskända metropolen och forna Habsburgska staden Prag i landskapet Böhmen, kors och tvärs över landets andra två regioner: Mähren vid floden Moravas rand i öster och tjeckiska Schlesien med sin historiska huvudstad Opava i landets nordöstra delar. De största knutpunkterna för bussar i Tjeckien är främst huvudstaden Prag där de flesta avgångarna äger rum från den centrala stationen Florenc till i princip landets alla hörn. Ett annat nav för bussar är staden Brno sydöst om Prag. Förutom diverse bussavgångar har landets näst största stad en fantastisk kullerstensbelagd stadskärna och massvis av sevärdheter i gotisk och barock stil. En busstur mellan Prag och Brno tar cirka två och en halv timme och du hittar snabbt och lätt biljetter hit, samt många andra tjeckiska städer direkt på Omios hemsida.

Bokning med Omio

På Omio kan du boka biljetter till Tjeckien oavsett vilken sorts resa du är ute efter. Den enkla bokningsprocessen gör det enkelt för dig att få en överblick över avgångar, ankomster och bussbolag. Efter att du valt vilka datum du vill resa och mellan vilka städer kan du välja de tider och priser som passar dig bäst. Du kan även direkt se vilka bussbolag som erbjuder mobilbiljetter för smidig åtkomst till dina resehandlingar direkt i mobilen.

Bussbolag i Tjeckien

Det finns ett stort utbud av bussbolag i Tjeckien och du hittar dem alla genom att söka på Omio. Beroende på när och vart du vill resa finns det en hel uppsjö att välja mellan och bland annat står Leo Express för många körningar. Detta buss- och järnvägsbolag hette tidigare Rapid Express och lanserades 2010. Idag kör bolaget mellan över 80 städer och är känt för sin smidiga service med bland annat mobilbiljetter och tillgång till WiFi ombord. 2015 lanserade de ett nytt bussnätverk, LEO Express, med körningar mellan städer som Prag, Tábor, České Budějovice och Český Krumlov, samt mellan Koice, Michalovce, Uzhorod och Mukacheve. Ett plus är att deras busstidtabeller är utformade för att passa med deras tågavgångar. Ett annat nationellt buss- och tågbolag med prisvärda förbindelser och liknande rutter är RegioJet med huvudkontor i Brno. Då det kommer till internationella bolag med verksamhet i landet kör Flixbus olika sträckor sedan 2017. Företaget erbjuder i dagsläget resor mellan 66 destinationer i Tjeckien, bland annat Brno, Karlovy Vary, Prag och Tábor. Eurolines är ett annat internationellt bolag som bland annat kör till destinationer som Brno, Plzeň och Hradec Králové. Att ta sig från Prag till Hradec Králové i öst tar drygt en timme och en kvart.

Populära internationella rutter med buss

Om du funderar på att ta dig till Tjeckien med buss från Sverige finns det en hel del alternativ att välja mellan. Det smidigaste är att välja en busslinje som tar dig direkt till Prag. Oavsett om du därefter har siktet inställt på andra delar av landet är huvudstaden lite av ett måste med sin fantastiska arkitektur, spännande historia och breda bar- och restaurangutbud. Exempel på bussbolag som kör ner till Prag utan byten är Comati PSG med avgång från bland annat Malmö, och resan tar cirka 16 timmar. Utöver detta kör bland annat de två internationella bussbolagen Bohemian Lines och Eurolines från Sverige, oftast med byte i Köpenhamn eller Berlin. Många av de populära bussbolagen som avgår inom landets gränser erbjuder även rutter mellan flera städer i Tjeckien och internationella städer. RegioJet kör till exempel en av sina längsta sträckor mellan Prag och London på drygt 18 timmar.

Ankomst

Tjeckien har varit med i EU sedan 2004, men använder sin egen valuta, Koruna. Valutakoden är CZK, och jämfört med i Sverige är det mer populärt att betala med kontanter. I de större städerna finns det nästan alltid uttagsautomater nära till hands. Överlag talar invånarna god engelska, men det kan aldrig skada att ha några tjeckiska fraser i rockärmen. Buss heter autobus på tjeckiska, och busstation är autobusové nádraí. Dobré ráno betyder god morgon och Děkuji betyder tack. Det kan också vara bra att veta att de flesta bussar i Tjeckien har eluttag för laddning av exempelvis mobiler och surfplattor ombord.

Populära resor

Omio appen gör det enkelt att planera resor

Vi tar dig var du än vill åka. Från tåguppdateringar i realtid till mobilbiljetter, så är vår innovativa app det ideala sättet att planera och hålla koll på dina resor.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Språk