Att genomföra ett studieprogram utomlands i Europa – även känt som ett Erasmus-program – kan vara nervigt. Spanien är en av de populäraste Erasmus länderna för svenska studenter som gärna vill ha lite solsken och värme samt bättra på sin spanska och lära sig om spansk kultur! Vi förbereder dig på vad som väntar och listar vad som är bra att veta innan du reser för att starta ditt nya äventyr.

Du förväntar dig kanske sol, sangria och siesta under din studietid i Spanien – men vad mer kan förväntas från tid som student i Spanien?

erasmus_spanien

1. Språket – denna nivå av spanska bör du ha

Först och främst, innan du ens reser till Spanien, rekommenderas det ofta att du har en grundläggande språknivå. Även om det kanske inte är helt nödvändigt att kunna spanska, särskilt om du studerar i större städer eller mer turistvänliga områden, är spanska människor i stort sett en stolt nation som kommer att uppskatta att de som tillfälligt bosätter sig även försöker tala deras språk. Vissa utbytesprogram rekommenderar att denna nivå ska vara mellanliggande, alltså upp till nivå B1 enligt den vanliga europeiska ramen, men det kan naturligtvis vara lägre om dina lektioner fortfarande kommer att vara på engelska. Genom att behärska språket kommer du bli belönad med en mer fördjupad upplevelse och självklart kunna kommunicera bättre med lokalbefolkningen

LÄS ÄVEN – SPANSKA PÄRLOR

Kontrollera även vilken nivå av spanska som du förväntas ha för ditt program. Vissa kurser kräver bevis på din kunskap före och under anmälan. Observera också att inte alla städer prioriterar spanska som främmande språk. Katalanska, galiciska och baskiska talas framförallt i vissa regioner.

Att inte behärska språket borde egentligen bara vara ett riktigt problem om du planerar att även jobba deltid genom dina studier. Om du känner att brist på kunskap kan det vara ett hinder, kolla om ditt universitet ger gratis eller rabatterade språkkurser. Även om det finns många online-språkklasser som är billiga, eller till och med gratis, så sker oftast snabbast förbättring i klassrum och såklart genom att övas upp genom användning i verkliga livet!

spanien_studera

Länk packningstips

2. Var organiserad och väl förberedd

Börja planera för din studier i Spanien långt före startdatumet och sammanställ så mycket information som möjligt om det universitet du ska studera på. Detta kan göras via ditt hem universitet eller en genom en direkt kontakt med det spanska universitetet. Adresser, lokala bussvägar, antal campus och kurs startdatum kommer alla att vara viktiga. Det är klokt att försöka hålla all information tillsammans på ett organiserat och lättillgängligt sätt. Dessutom skickar de flesta universitet ut information och faktablad till nya studenter.

Försök att lämna in din ansökan minst 6 månader före kursstart, deadlines är vanligtvis minst två månader innan en kurs börjar. Om du behöver få ett studentvisum för studierna, kom ihåg att behandlingen kan ta upp till 4 månader.

Viktigt! Se även till att ditt pass är giltigt under hela studietiden.

3. Levnadskostnader i Spanien

Nästa steg är att ta reda på information om levnadskostnader så som transport och sannolikt boendekostnader (mer information om vardera nedan). Kostnaden för boende den enda stora faktorn som varierar mellan städer och stadsdelar. Kostnaderna för mat och andra bekvämligheter är i stort sett desamma över hela landet, vilket hjälper till vid beräkning av levnadskostnader. De flesta elever uppskattar levnadskostnaden mellan 300 och 400 euro per månad.

Se även till att du tar hänsyn till alla saker du behöver betala vid ankomst, till exempel sängkläder, mat och transportkostnader.

RESPLAN – 2 VECKORS RESA I SPANIEN

4. Transport under studier i Spanien

Spanien är ett välanslutet land där alla större städer har kollektivtrafik. Resor till mindre destinationer kan behöva planeras i  förtid – speciellt på avlägsna platser och under helgerna där begränsade bussresor avgår. Annars är transport i mer uppbyggda områden frekventa och relativt billiga.

För lokala förbindelser fungerar bussar och tåg inom och mellan städer och städer. Nattbussar erbjuds i större innerstadsområden och många byggda platser erbjuder också en tunnelbaneservice. Månads- och säsongsbiljetter kan köpas för det i stort sett integrerade biljettsystemet, vilket innebär att de arbetar på alla former av transport. Dessa priser ökar beroende på hur många zoner du ska resa inom. Billigare biljetter erbjuds också, vanligtvis för personer under 21 år, men system varierar från plats till plats. Massor av taxibilar finns i mer bebyggda områden, med minskad risk för bedrägeri på grund av monterade mätare eller en överenskommen resekostnad innan de avgår.

Ett par städer, inklusive Barcelona och Valencia, erbjuder spårvagns service inom förorts områdena utanför staden.

För inter-city-förbindelser är bussar vanligtvis billigare än tåg, med många höghastighets tjänster, som AVE High Speed Trains vilket betyder att du kan nå destinationer supersnabbt. De viktigaste operatörerna inom landet är Renfe, som driver tågförbindelser, och Movelia som arbetar med bussar. Flera färjebolag erbjuder passagerartrafik från fastlandet till Kanarieöarna och Balearerna.

Om du planerar att cykla kan det vara bra att veta att Spanien inte är särskilt anpassat för turister och att man får ta det försiktigt på vägarna som man delar med bilar..!

studera_i_spanien

5. Boende som student i Spanien

Som i många europeiska länder är det dyrare att bo i storstäderna än någon annanstans, och du kommer alltid hitta mer och mindre dyra grannskap. Boendekostnaderna i Spanien anses emellertid som rimliga jämfört med London eller andra norra europeiska platser. De senaste rapporterna visar innerstadslägenheter med ett sovrum kostar ca 530 euro / månad, och förorts boende på ca 410 euro / månad. Dessa kostnader kan variera i stor utsträckning från stad till stad.

Använd Google och Google Maps för att utforska grannskap (barrios) som du skulle trivas med att leva i. Den senare kan – till viss del – hjälpa dig att känna för ett område innan du ens besöker.

Du kan ibland hitta boende genom universitetssystem och hjälp diskar, men om inte, webbplatser som LoQUo och Idealista är betrodda och används i stor utsträckning. Var alltid försiktig när du använder internet för att hitta boende. Följ de universella reglerna för denna praxis (t.ex. att inte överföra några pengar innan du skriver ett kontrakt) och kolla in våra tips nedan:

Ibland kan Skype-chattar ordnas med personer som annonserar ett rum, men din bästa satsning är att ordna korttidsboende (en väns soffa, en Airbnb-lägenhet eller till och med ett vandrarhem) och titta mer noggrant när du är i staden.

spanska_studier_erasmus

Ansök på varje annons som du är intresserad av. Speciellt i början av terminen  tävlar du emot en flod av andra studenter som hoppas att hitta boende. Applicera på så många platser som möjligt för att maximera dina chanser att få en fot i dörren.

Som nämnts i ovanstående avsnitt om språk, om annonsen är på spanska, svara på spanska. Insatsen kommer att uppskattas även om den inte är perfekt.

Var vänlig och berätta för dem något om dig själv. Den person du kontaktar kommer sannolikt att få en stor mängd applikationer. Försök och sticka ut genom att föra din personlighet till bordet.

Vanligtvis kommer du att behöva betala 1 – 2 månaders hyran som deposition. Var försiktig om siffran är högre än detta. Hyresvärdar i Spanien har lite rättsligt skydd så det är sannolikt att de begär extra garantier, men inte mycket mer än detta i form av kontanter. Du kan behöva försäkra dem om din studentstatus, och något som visar att du har en inkomst form, även om det bara är ditt stipendium eller stipendium. Se till att alla belopp betalas och villkoren för att få tillbaka pengarna tillbaka är skriftliga överenskomna.

Mäklarfirmor är också tillgängliga för att hjälpa till med att söka, men kom ihåg att deras avgifter inte bör vara utpressande. Något mer än 1 – 2 månaders hyra, återigen, undvik!

Om du söker på sommaren kan hyrorna vara lite högre, särskilt om du befinner dig i en extremt turistisk stad.

Typiskt söker efter boende tar eleverna mellan 7 – 10 dagar, så känner du inte nedtonad om ingenting verkar lämpligt i din första vecka. Och glöm inte att använda den allsmäktiga kanalen i sociala medier och dina nya hittade vänner och klasskamrater för att sprida ordet du letar efter någonstans.

6. Inskrivning vid universitetet

Detta varierar från universitet till universitet, men processen är oftast extremt enkelt. Ditt universitet kommer att skicka information till dig beroende på vad du kanske behöver ta med på dagen och många dokument har skannats och skickats till ditt universitet under ansökan. Detta kan innehålla en studentvisum (vanligtvis arrangerad via ditt värduniversitet), ett bevis på språkkunskap (om tillämpligt), ett godkännande brev från institutet, bevis på sjukförsäkring, 2 passfoton och någon form av ID.

7. Student Buddy Program

Som ett led i induktioner erbjuder många universitet Buddy Programs, vilket innebär att en lokalt kunnig student kommer att följa med nya studenter för att hjälpa dem att acklimatisera. Ditt universitet informerar om detta är tillgängligt

spanien_studier

8. Om du vill öppna bankkonto i Spanien

Det är inte nödvändigt att öppna ett bankkonto, men om så är fallet, kolla med ditt universitet om de ger möjlighet att öppna ett bankkonto. Om så är fallet sparar det mycket arbete för dig.

Att öppna ett bankkonto är enkelt men kräver mycket av dokumentationen. Processen är snabb och smärtfri, och när du är färdig får du en “libreta”, en liten insättning bok som fungerar som ett tillfälligt sätt att göra kontantuttag tills ditt betalkort levereras i posten. De tillfälliga uttagningarna kan endast ske på särskilda, särskilda bankomater, så se till att en anställd visar vilka som kanske visar hur man tar ut pengar, om det behövs.

Typiska bank öppettider är måndag – fredag 9:00 – 2:00 p.m.

9. Att köpa SIM/ha en fungerande mobiltelefon

Många elever slutar upp med att välja ett billigt Pay-As-You-Go-SIM för att sätta in i en olåst telefon. Det här gör det mest förnuftigt eftersom kontrakten oftast är längre än den studietid som en student har åtagit sig, och kräver ofta en dokumentation för ett bankkonto som har varit öppet i mer än 3 månader för att kunna skriva ut ett kontrakt. Pay-As-Go-Go-SIM-kort tar ofta hänsyn till en hel del internetanvändning om du använder en smartphone. Det finns en mängd telefonleverantörer i hela Spanien, inklusive Movistar, Happy Móvil, Orange, Vodafone, Yoigo, som alla erbjuder unika drag, som billiga europeiska samtal eller gratis nät. Det kan ta en stund, men gör lite forskning i förväg för att du ska få den bästa lösningen som passar dig. SIM-kortets priser börjar så låga som 5 euro.

10. Sjukvård och hälsa

Något du definitivt bör ha är europeisk sjukförsäkring medan du studerar i Spanien. Resenärer får gratis grundläggande reseförsäkring som ingår i ISIC-kortet. Om du med en chans har medicinsk nöd i Europa eller hamnar i en olycka under turnering, kommer upp till $ 2000 av din faktura att täckas automatiskt.

Om du befinner dig behöver medicinsk hjälp medan du är i Spanien, är den första platsen du ska besöka en Centro de Atención Primaria eller CAP. Dessa är primära vårdcentraler och ditt universitet borde kunna ge råd om var det närmaste ligger på campus eller boende. Det är inte ovanligt att man måste betala en procentsats av något recept från en statsfinansierad vårdgivare, vanligtvis omkring 40%.

För nödsituationer gå direkt till ett offentligt sjukhus eller Urgencias. Återigen kommer ditt universitet att känna till din lokala en och du kommer noga att varnas till sin vistelseort under någon form av induktion.

spanien_erasmus

11. Personlig säkerhet under din tid som student i Spanien

Förhoppningsvis befinner du dig aldrig i en situation där du kan behöva ringa nödtjänster. Självklart är detta avsnitt inte här för att skrämma dig ur tanken att studera i Spanien, men som en försiktighet är det bättre att vara fullt förberedd om du befinner dig i en dålig situation.

Som en allmän tumregel över hela världen har städer högre brottsfrekvens än förorter. Varje region har de områden du vet för att undvika, och det är inte annorlunda i Spanien. Håll dig klok och undvik att se ut som för mycket av en turist. Använd extra försiktighet vid anvädning av kollektivtrafik, särskilt vid tunnelbanestationer eller stopp, och försök att inte stå nära dörrarna om möjligt.

Om du behöver locka uppmärksamhet åt dig själv, ropa “¡Socorro!” (Soh-koh-rroh) eller “¡Auxilio!” (Ahoo-ksee-leeoh), båda utbytbara som “hjälp!”.

Notera följande nummer bara om de behövs:

 

112 – Används när du behöver brådskande polis eller vård, eller när du behöver brandkåren. Personen i den andra änden av linjen är osannolikt att prata engelska, så tala i det bästa spanska du kan mala i en långsam och tydlig röst.

+34 91 702 2000 – Svenska ambassaden i Madrid

Ta en titt på det spanska utrikesministeriets sida för en komplett lista över utländska ambassader i Spanien.

 

    

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

Lisa Weiertz

Redaktör at Omio
Åker på minst en resa i månaden men tycker den allra bästa platsen är min hemstad Berlin. Driver en bokklubb och har en katt som heter Bon Bon.
Lisa Weiertz