Vare sig det rör sig om en weekendresa, smekmånad, eller ett stopp under tågluffen så är Venedig alltid ett fantastiskt resmål och fullt av sevärdheter.

Och precis som alla andra städer som är värda att besöka har också Venedig sina små gömda smultronställen. Det finns mycket att se och göra i Venedig så därför har vi samlat några av våra bästa Venedig tips, så att du får ut maximalt av din reseupplevelse och upplever Venedigs sevärdheter på ett smart sätt.

venedig_tips_skymning-min

7. Boka in sightseeingen på kvällen

Självklart är Dogepalatset, Gallerie dell’Accademia och den stora Markuskyrkan underbart vackra att beskåda under dygnets alla timmar och några av Venedigs omissbara sevärdheter, men upplevelsen av dessa hänförande byggnader är faktiskt ännu bättre när solen går ner. Under skymningstid förvandlas nämligen Venedigs himmel till en fantastisk rosa uppenbarelse, vilket gör den tidiga kvällen till vår favorittid på dygnet för att upptäcka staden och uppleva Venedigs sevärdheter.

Har man en gång upplevt Venedigs eftersken i form av den rödrosa himlen är den svår att få ur minnet. En picknick vid Markusplatsen vid skymning är ett av våra allra bästa Venedig tips och tar minnet till nästa nivå.

Venedig tips

6. Venedig har ett nattliv

Du behöver bara leta på rätt ställen för en utenatt i Venedig! Venedig runt midnatt kan verka dött. Krogarnas serveringspersonal hämtar in bord och stolar, gondolerna är fastbundna och det verkar som att hela ön har gått och lagt sig. Men det betyder absolut inte att du redan behöver gå till sängs, det finns mycket att göra i Venedig efter skymning! Ta dig till charmiga Cannaregio, det nordligaste av Venedigs sex historiska distrikt och en riktigt mysig gata vars ljus speglas i vattnet. Här finns små vinbarer som till exempel El Sbarlefo, som sedan öppningen 2010 har gjort sig välförtjänt av ryktet av att erbjuda fina viner till mycket bra priser. Du betalar bara 1,50€ för ett glas husets (som här innebär vin av riktigt bra kvalitet). Passa också på att prova några av deras delikata cichetti (venezianska barsnacks, ungefär som tapas).

Letar du och ditt resesällskap efter något lite större och med mer vimmel ska ni helt klart ta en tur förbi Venedigs bästa bar: Il Santo Bevitore. Vinet här är inte lika fint, men däremot finns här riktigt gott öl från italienska mikrobryggerier, en härligt livlig atmosfär och bra service. En annan sak vi absolut tycker man ska göra i Venedig är att äta på Il Santo Bevitore som är en fantastisk restaurang, men se till att boka bord i förväg om ni vill äta här.

Venedig tips Burano

LÄS ÄVEN – LISSABON GUIDE – VÅRA BÄSTA LISSABON TIPS

5. Ta dig tid att besöka öarna Murano och Burano

På en Venedigresa vill man ju uppleva så mycket som möjligt av staden och av allt som finns att se och göra i Venedig, men stadens mindre kända grannöar (Lido har till exempel en strand för den som vill solbada!) är också väl värda ett besök, även om det kräver lite planering.

Om du bestämmer dig för att åka över till Murano, ön med de vackra glasskulpturerna, är det två saker du bör tänka på:

  1. Även om det finns gratis båtöverfarter till ön har båtägarna ofta en tyst överenskommelse med vissa butiker som säljer glasskulpturer. Det innebär att det när man kommer fram föreslås en visit till en särskild butik där det kan kännas “tvunget” att man köper något. Välj istället kollektivtrafik och njut av ön på egen hand i godan ro. Det finns även glasfabriker som erbjuder gratis visningar av hur glasskulpturerna blir till vilket är riktigt hänförande – så håll ögonen öppna!
  2. Vill du köpa något i någon av glasbutikerna – titta alltid efter märket “Vetro Murano Artistico”. Det är den officiella märkningen för autentiska glasvaror från Murano.

Om du tycker att den färgglada ön Burano känns mer lockande är även det ett bra val. Ön är inte bara en av de mest färgglada platserna  i Europa, utan också känd för sin produktion av spets, och det går att hitta riktigt prisvärda tyger och andra textilier. Se dock även här upp för förfalskningar.

Venedig tips pengar

4. Viktigt Venedig tips: fråga efter priset innan du köper något

Är du inte tillräckligt uppmärksam kan du riskera att komma hem med en ekande tom plånbok efter en resa till Venedig, men det går helt klart att få en riktigt bra reseupplevelse här utan att spendera för mycket. Du behöver bara tänka på ett par saker. På restaurangerna betalar man till exempel inte bara för servicen, utan även för läget. Ju bättre vy, desto mer får man betala. Så tänk på det innan du väljer restaurang.

Dessutom: om servitören erbjuder dig något du inte bett om – må det vara bara ett glas vatten, bröd eller oliver – bör du alltid fråga hur mycket det kostar extra. Annars kan du få dig en otrevlig överraskning när notan tas in. Ett annat Venedig tips när man tar en glass eller en kopp kaffe är att ibland kan det kosta extra att sitta ner så om du inte behöver vila benen så kan det vara värt att ta en ståplats istället.

Venedig tips gondol

3. Bästa tiden för att åka gondol

En gondolfärd är såklart en självklarhet som du inte bör missa när du är i Venedig. För den bästa upplevelsen bör du dock tänka på att välja rätt tid på dygnet för denna aktivitet. Dagtid är kanalerna oftast överfulla med turister i gondoler. Välj därför en tidig tur och se Venedig vakna till liv under färden, eller välj en av de senare turerna.

Dock kommer du behöva punga ut lite extra pengar efter kl. 19, då priset för en gondolfärd på 40 minuter stiger från 80 € till  100 €.  Innan avfärd bör du se till att du kommer överens med gondoljären om hur länge turen ska pågå, annars kan det bli en lång – och dyr – historia.

Tips Venedig vattenbuss

2. Köp bussbiljetter i förväg

 

Det huvudsakliga transportmedlet för kollektivtrafik i Venedig är vattenbussen (vaparetto). Det finns en rad olika biljettyper att välja bland och det kan därför vara svårt att få en överblick över dessa. En enkelbiljett som köps på plats kostar 7,50€, men det går att spara ett par euro om man köper en en- eller tvådagarsbiljett.

7 Venedig tips

1. Du kommer att gå vilse – och du kommer att älska det

Vårt bästa Venedig tips är även det allra enklaste; tillåt dig själv att gå vilse i Venedig! Venedig är en labyrint, och du kommer att gå vilse även om du har ett orienteringssinne som en GPS. Men att gå vilse i Venedigs smala, slingrande gator är en upplevelse som ingen annan. När du besöker Venedig bör du tänka på att det tar tid att ta sig från A till B, men det ger dig också möjligheten att uppleva desto mer.

Vi önskar dig en trevlig resa i denna oerhört vackra och unika stad!

Vilket är ditt bästa Venedig tips?

 

PS! Gå med i vårt Europeiska community där lokalbor delar praktiska tips och smultronställen för sina städer!

The Locals

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter