Planerar du den resa till den eviga staden men osäker på var du ska bege dig? Omio guidar till de bästa sevärdheterna i Rom som absolut inte bör missas. Alla känner till Vatikanen och Colosseum men det finns så mycket mer att upptäcka och Rom sevärdheter att utforska. 

Sevärdheter i Rom – 5 saker du inte bör missa 

1. Fonatana di Trevi (Trevifontänen)

Fonatana di Trevi är tveklöst en av de mest imponerande sevärdheterna i Rom. Fontänen som prytt piazzan sedan 1700-talet kan inte göras rättvisa på bild utan är något som måste upplevas i verkligheten. Enorma mängder mynt slängs in i Fontana di Trevi varje dag, och myten säger att om man kastar in ett mynt så betyder det att man kommer återvända till Rom en dag.

Svenskar, och de flesta nationaliteter, förknippas nog den magnifika Fontana di Trevi mest med Anita Ekberg som dansar runt i vattnet en vacker natt i Fellinis klassiker “La Dolce vita”. Att bege sig till Trevi fontänen på natten är faktiskt ingen dålig idé då beskådare lockas hit från morgon till kväll. Så om du vill ha fontänen för dig själv spara fontänen som ditt sista mål under dagen och bege dig till Piazza di Trevi efter midnatt för en magisk stund. Att bada i fontänen är dessvärre numera förbjudet…

Sevärdheter i Rom - Trevi fontänen

2. Forum Romanum – en historisk sevärdhet i Rom

“Det romerska torget” är beläget mellan kullarna Capitolium, Palatinen och Velia. Med närmare 2000 år på nacken så är Forman Romanum en minst sagt imponerande syn. Denna plats utgjorde ett centrum i det antika romarriket och badade en gång i tiden i dekadens och överflöd. Om man vill känna historiens vingslag bör man bege sig till denna plats. Det kan även vara en god idé att boka en guidad tour just när man befinner sig i Rom då det finns få ställen i väst som är så rik med historia och det kan vara svårt att göra staden rättvisa utan en experts hjälp i ämnet. 

Sevärdheter i Rom - Omio tipsar

LÄS ÄVEN: VÅRA BÄSTA VENEDIG TIPS 

3. Spanska trapporna 

Gångavstånd från Fontana di Trevi finner man de spanska trapporna som precis öppnats upp för allmänheten igen efter en lång tid av restaureringar. Trapporna som funnits i Rom sedan 1725 och är barocka ser alltså som nya ut igen! Ett annat skäl att bege sig hit är den utmärkta utsikten från toppen av trapporna där man med fördel kan avnjuta en gelato lagom till soldnedgången. Om man har tur kan man samtidigt bli underhållen av ett italienskt blåsband…! Det är även här Audrey Hepburn strosar omkring i “En prinsessa på vift” –  en klassiker när det kommer till sevärdheter i Rom. 

LÄS ÄVEN – DAGSRESOR FRÅN ROM

Spanska trapporna i Rom

3. Gå vilse och drick Aperol Spritz i Trastevere

Hela området Trastevere, väster om floden Tibern, är en Rom sevärdhet i sig självt och som gjort för att gå vilse i. Trastevere är beläget lite avsides från stadens centrum men väl värt ett besök. De urcharmiga labyrintlika gatorna förtrollar besökare dag som natt och har de mest livade barerna och restaurangerna i hela staden. Trastevere är utan tvekan ett av de mest fascinerande kvarteren i Rom med sina medeltida gator och festliga atmosfär med ungdomar som äter pizza på torgen fram till midnatt.

Missa inte Piazza Santa Maria i Trastevere eller gatan Via Moro för shopping och fika-pauser. Basilica di Santa Maria är även värt ett besök, en fantastisk katedral som byggdes på 1200-talet. I Trastevere finner man även riktigt bra utsiktsplatser om man är beredd att gå upp för många trappor upp på kullen Gionicolo – den åttonde kullen i Rom!

Trastevere - sevärdheter i Rom

5. Sevärdheter i Rom på vespa

Om du har ont om tid men vill hinna med så många Rom sevärdheter som möjligt är den perfekta lösningen att utforska stan med vespa! Kan det bli mer italienskt än att åka vespa genom Roms gator? En enkel googling guidar dig till de bästa vespa-tourerna och uthyrningsställena. Italienare är inte kända för att vara väna på vägarna så om du har svaga nerver kanske det är en bättre idé att att spatsera…

Vespa - sevärdheter i Rom

 

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

Lisa Weiertz

Redaktör at Omio
Åker på minst en resa i månaden men tycker den allra bästa platsen är min hemstad Berlin. Driver en bokklubb och har en katt som heter Bon Bon.
Lisa Weiertz