Vi vet alla att det finns gott om saker att se och uppleva i Rom, men vad finns det att upptäcka om man känner sig äventyrlig och vill bege sig på utflykt i Italien? Vi har listat 5 av de bästa dagsresorna som man enkelt kan ta sig till från Rom – perfekt när man vill ta en paus från folk mängderna och vill få ut så mycket som möjligt av sin Italienresa!

Assisi

Rom utflykt

Avstånd från Rom: 2 timmar

På avstånd kan Assisi se ut som en liten stad belägen på en kulle, men Assisi är så mycket mer. Huvudattraktionen är basilikan St. Francis, en måste-se kyrka. Att spara besöket till slutet av dagen är ett hett tips då folkmassorna kommer ha lugnat ner sig vid denna tid och du kan njuta av kyrkans skönhet praktiskt taget för dig själv.

Under dagen kan du istället ägna dig åt att gå vilse i bakgatorna och låta dig överraskas av de små gränderna. Staden har den perfekta storleken för att utforskas till fots utan att riskera att gå vilse…! Köp en gelato i en piazza och njut av stämningen.

Ett sista tips för Assisi är att bege sig till Rocca Maggiore, stadens medeltida fästning. Härifrån finner man nämligen en oförglömlig utsikt om man är beredd att vandra uppåt i 20 minuter, belöningen är dock en fantastisk utsikt över Assisi och den grönskande och pittoreska Italienska bygden runt omkring.

LÄS ÄVEN: SEVÄRDHETER I ROM

Tivoli

Rom utflykt

Avstånd från Rom: 35 minuter med tåg

En knapp halvtimmes tågresa från Rom finner man Tivoli. Här finner man två UNESCO-märkta attraktioner; Villa Adriana och Villa d’Este (båda accepterar ‘Roma Pass’ om du råkar köpt ett sånt).

Stadens juvel är trädgården i Villa d’Este. Trädgården är byggd med vattnet som forsar in från floden Aniene i åtanke, så för dig som tycker om fontäner och vattenfall blank grönska är denna utflykt från Rom ett måste. Naturälskare kommer även förälska  sig i Parco Villa Gregoriana. Med sina vackra stigar och gömda vattenfall och grottor så är detta den perfekta parken att gå vilse i.

 

Neapel

Rom dagsutflykt till Neapel

Avstånd från Rom: 1 timme och 10 minuter med tåg.

Neapel är verkligen en mångfaldig stad. Den dramatiska bakgrunden som består av vulkanen Vesuvius och Neapels bukt hjälper båda till att skapa fantastiska vyer över staden. De historiska kyrkorna och slotten – varav höjdpunkten är Castel Nuovo – för att det finns gott om sightseeing i staden. Om du tycker om att besöka kyrkor så har du gott om dom i Neapel; över 400 av dem…!

Neapel är även hem till en stark kulturscen med många konstnärer som huserar i staden och härliga caféer. Att staden är lite ruffig och sägs vara den största hemvisten för maffian (och pizzans födelsestad…) finner vissa spännande medan andra låter sig avskräckas och hellre beger sig till den polerade och vackra närliggande Amalfi-kusten. Förutom att ligga nära ruinerna av Pompeji så kan man även utöva vattensporter här, nämligen vid den arkeologiska parken Balae som ibland refereras som “Pompeji under vatten” – ett måste för dykare!

Kul fakta: Staden är just nu högaktuell då Elena Ferrantes böcker som utspelar sig i staden filmas för en ny serie…!

Viterbo

Utflykt Rom

Avstånd från Rom : 1 timme och  40 minuter med tåg

Känd som ‘City of Popes’ tack vare sin koppling till påvar i det förflutna men ofta förbisedd av turister i Italien. Besök Palazzo dei Papi – den forne påvens residens och en av de kändaste kyrkorna i området.

Om du är trött på sightseeing och vill ägna dig åt något mer vilsamt så är Viterbro en perfekt utflykt från Rom – här finns nämligen heta källor! Dessa naturliga badplatser är ideala för avslappning året runt. Det finns en stor variation av typen av källor här så gör din research innan om vilka du ska bege dig till; vissa har rent vatten, vissa är av lera, vissa är gratis och vissa kostar en bra slant.

 

Om man besöker tidigt i september kan man gå på Saint Rose festivalen då ett 30 meter högt torn transporteras runt staden av lokalbor för att ära helgonet.

LÄS ÄVEN: VENEDIG GUIDE

Capri

Utflykt från Rom

Avstånd från Rom: 2 timmar med tåg sedan färja

Den här enastående och lilla ön har nog de flesta hört talas om. Visst, hit flockas turister men av en god anledning. Men Capri blir verkligen vad man gör det till. Visst, här finns gott om lyxbutiker och festiviteter som lockar massor av folk men här finns även små gömda stränder och ruiner från antiken att utforska. Det lysande vattnet vid den blåa grottan är en av Capri’s kändaste attraktioner men det finns massa andra sevärdheter för de som inte vill spendera en dag i vattnet. Stolliften upp till Monte Solaro ger medresenärer en otrolig utsikt över Neapels bukt, och med de som har extra energi så rekommenderas Maria a Cetrella som ett stopp på vägen.

Vårt tips: ta den tidigaste färjan till Capri från Neapel och titta på soluppgången och  var en av de första på ön, du kommer inte att ångra dig!

Trots att Rom är en av Europas vackraste och mest historiska städer så finns det så mycket att utforska en kort resa från staden! Vi hoppas att vi har inspirerat dig att bege dig lite utanför huvudstaden så att du kan njuta ännu mer av allt det fantastiska som Italien har att erbjuda!

 

 

 

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

Lisa Weiertz

Redaktör at Omio
Åker på minst en resa i månaden men tycker den allra bästa platsen är min hemstad Berlin. Driver en bokklubb och har en katt som heter Bon Bon.
Lisa Weiertz