Har du känt dig sugen på att delta i en Oktoberfest men varit osäker på var och när de faktiskt sker? Omio har tagit hand om problemet åt dig och kartlagt var man kan fira oavsett var i Europa man befinner sig hösten 2017. 

Oktoberfesten i München är en av de största och populäraste folkfesterna i Europa varje år. I år markerar även 184 årsfirandet av den bayerska festivalen. Lyckligtvis så behöver du inte befinna dig i just München för att ta del av allt det roliga! Vi har letat upp de 3 bästa Oktoberfesterna i Sverige samt 16 andra i övriga Europa att fira i denna höst så att du kan skåla på tyskt vis från Skandinavien till Italien. Prost!

[infogram id=”8f1af3dc-1936-4f2a-8204-c6671e5b4f16″ prefix=”tSL”]

Oktoberfest i München: Video – så firar du som en tysk!

Oktoberfest i Tyskland – firas inte bara i München

Ett flertal städer i Tyskland inleder hösten på unika och festliga sätt. Hitta den bästa staden för dig för att delta i festligheterna baserat på dina intressen.

Om du inte riktigt har tiden eller energin att läsa igenom alla alternativ så har Omio gjort ett quiz där du genom att svara på några snabba frågor enkelt kan få svar på vilken av de 19 Oktoberfester som hålls i Eurooa denna höst som just du bör bege dig till! 

 Oktoberfest München

Oktoberfest i München – ta reda på om hypen är sann och upplev originalet för dig själv

Vi börjar med originalet, och låt oss vara ärliga – ingen Oktoberfest slår den i München! Denna folkfestival är världskänd av en anledning. Oktoberfest i München är förebilden för alla Oktoberfester och drar miljontals besökare årligen. Oktoberfesten i München anordnas officielt på Theresa’s Fields. Otaliga liter öl konsumeras vid sidan av tyska maträtter. Se även till att kolla  in alla karuseller och aktiviteter när du är där.

Var? Theresienwiese, München

När? 16:e september – 3:e oktober 2017

Cannstatter Volksfest i Stuttgart – Bayersk charm utan folkmassorna 

Intresserad av att fira i södra tyskland men vill undvika folkmassorna som dras till München för Oktoberfest? Bege dig då till södra Tyskland och Cannstatter Volksfest i Tyskland. Denna vackra festival är belägen vid Neckar floden och en hel nöjespark byggs upp här för Oktoberfesten. En höjdpunkt man inte bör missa är den spektakulära luftballong tävlingen och fyrverkerierna som avslutar hela tillställningen!

Var? Cannstatter Wasen, Stuttgart

När? 22:e september – 8:e oktober 2017

Oktoberfest

Spreewiesn i Berlin – för dig som vill få ut så mycket möjligt av tysk kultur på ett och samma ställe

Från och med den 16:e september  ändrar Berlin skepnad och intar en mer bayersk personlighet! Det är inte varje dag men ser Oktoberfest ikoner i Tyskland alternativa huvudstad. Omfamna kringlorna, det ljusa ölet och den grillade kyckligen i Spreewiesen stugan. Stugan är från Oktoberfesten i München och ger en autentisk bayersk känsla till festligheterna tillsammans med delikat mat, bra musik och , självklart, massor av öl!

Var? Postbahnhof (bredvid stationen Ostbahnhof)

När? September 16. – October 27.2017 (inte öppet varje dag)

Upptäck Oktoberfesten i Hamburg och slipp entréavgiften och förhandsbokningar

Vem visste att Oktoberfester är lika populära i norra Tyskland som i södra? 800 kilometer från Oktoberfesten i München och precis öst om Hamburgs Gamla Stad inträffar årligen Wandsbeker festivalen. Med massvis av glada människor och en härlig atmosfär så tillgodoser denna festival med en riktigt bayersk upplevelse med ett undantag: entréavgiften.

Var? Wandsbeker Marktstraße, Hamburg

När? 15:e september – 2:e oktober 2017

Oktoberfest i övriga Europa- från Madrid till Stockholm

Som vår grafik visar så behöver man inte befinna sig i Tyskland för att dra fram sina lederhosen eller dirndl för att delta i Oktoberfest-firandet i år. Hitta de topp 15 städer i Europa som har anammat Münchens favorit fest oavsett var du befinner dig.

Oktoberfest 2017 guide

Oktoberfest i Madrid – en bayersk fest mitt i Spanien… 

Detta år markerar den fjärde “La Oktoberfesten” i rad i Spaniens huvudstad Madrid. Förvänta dig att finna bayerska maträtter och att byta ut sangrian mot tysk öl! Denna festival har blivit mycket populär så att reservera ett bord i förväg rekommenderas starkt för att slippa besvikelse.

Var? WiZink Center, Madrid

När? 5:e oktober – 7:e oktober 2017

Fira Oktoberfest i Calella (Barcelona) – live-musik och sand mellan tårna

Har du någonsin drömt om en Oktoberfest som tar plats på en strand istället för i ett öltält? Isåfall har du hittat rätt! Calella är en populär strandort nära Barcelona. Förutom det drömmiga läget vid stranden så garanteras även massor av skön musik. Över 3000 musiker kommer att delta under de tre veckor som festligheterna pågår.

Var? Stranden i Calella

När? 30:e september – 21:a oktober 2017

Upplev Oktoberfesten i Paris – tysk musik med en romantisk bakgrund

Oktoberfest febern har även nått till Tyskland grannar. Paris väntar hundratusentals besökare för firandet i år. Det största festivaltältet tar över 1500 besökare och upplevelsen kompletteras av bayersk folkmusik som spelas live. Njut av din tyska öl med en fransk twist vid Seine för en annorlunda Oktoberfest upplevelse!

Var? Paris Event Center

När? 5:e – 14:e oktober 2017

Oktoberfest i Marseille – medelhavet möter bayern

Föreställ dig en iskall ljus öl vid Lejongulfen så har du en bild av Oktoberfest i Marseille. Precis som i Paris så kommer tyska liveband att spela och du kan vara med om att uppleva en härlig mix av Bayern och Medelhavskultur på en och samma gång!

Var? Parc Chanot – Palais de la Méditerranée, Marseille

När? 26:e oktober – 4:e november 2017

Oktoberfest Geneve – en familjeaffär där även hunden är välkommen

Den äldsta Oktoberfesten som anordnas i Italien är den som årligen hålls i Geneve, Detta firande är idealt för familjer och har till och med flera evenemang enbart för barnen. Denna festival är även perfekt för hundälskare och hundägare med sin “Dogtoberfest” med små spel och lekar samt information för barn där de kan klappa på hundarna och lära sig om hur man ska bete sig när man träffar hundar.

Var? Piazza della Vittoria, Genoa

När? 7:e september – 24:e september 2017

Oktoberfester i Europa hösten 2017

Oktoberfest i London – en galen dag med hög risk för regn

Nu är det dags att styra kosan mot de brittiska öarna. London är känt för att vara en multinationell stad av rang så det är föga överraskande att britterna vill delta i bayerska nöjen! Ett flertal festivaler kommer att anordnas i huvudstaden i år varav den största i Millwall Park. Otroliga 50,000 besökare förväntas komma och delta i festligheterna. Så missa inte din chans att se britterna uppklädda i traditionella tyska plagg medans skrålande till tysk musik.

Var? Millwall Park, Canary Wharf, London

När? September 28. – October 24. 2017

Oktoberfest i Manchester – festligheter i partystaden

München och Manchester är båda kända för sina fotbollslag men även för… Oktoberfester. Kan du inte välja vilken av städerna du vill fira i? Inga problem! Festen i Manchester startar nämligen inte förrän i slutet av Oktober, detta betyder att du kan hinna med båda.

Var? Albert Square, Manchester

När? 18:e oktober – 22:e oktober 2017

Oktoberfest Glasgow – en festlig weekendresa i oktober

Vår nästa rekommendation för Storbritannien är för Oktoberfesten för Glasgow i Skottland. Skottar har firat i Green Park sedan 2013. Festligheterna inkluderar öltält, bayerska färger och all annat som brukar ta plats på en folkfest!

Var? Green Park, Glasgow

När? 21:a oktober – 25:e oktober 2017

Oktoberfest i Gdansk – avslappnad atmosfär i ett medeltida bryggeri

För Oktoberfest fans som vill fira i en lite mer avslappnad miljö så är Oktoberfesten i Gdansk det rätta valet! Brovarnia bryggeriet är en ideal plats som är både historisk och vackert dekorerad med en hint av Bayern! Detta är även en bra plats att fira om du inte är ett fan av tysk öl och föredrar den lokala sorten, ingen komma döma dig här…

Var? Brovarnia Gdańsk, Gdańsk

När? 27:e september- 27:e oktober 2017

Oktoberfest

Oktoberfest i Stockholm – fira i vår huvudstad

Över 2000 besökare förväntas flockas till Stockholms egna Oktoberfest i år. Men denna festival har en twist! Det rekommenderas nämligen starkt att klä upp sig i bayersk stil och det kommer till och med finnas kostymuthyrning på plats för de som verkligen vill komma i rätt stämning.

Man kan även fira i Göteborg och Malmö i år!

Var? Stockholmsmässan, Stockholm

När? August 31. – September 09. 2017

Quiz! Vilken Oktoberfest bör du bege dig till?

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

Lisa Weiertz

Redaktör at Omio
Åker på minst en resa i månaden men tycker den allra bästa platsen är min hemstad Berlin. Driver en bokklubb och har en katt som heter Bon Bon.
Lisa Weiertz