Snart är det dags igen –  Oktoberfest drar igång med full kraft i München och över hela Europa. Länge var det en tradition och folkfest primärt populär hos lokalbefolkningen och dess musikanter men idag reser folk från hela världen till Bayern för att fira in hösten med litervis av öl och underhållning. Omio tipsar om var du bör veta innan du beger dig till Oktoberfest och på så vis få ut så mycket som möjligt av din resa!

Oktoberfest i München: Video – så firar du som en tysk!

Oktoberfest i München: Så undviker du de långa köerna

Oktoberfest startar i mitten av september och varar i cirka 2 veckor fram till början av Oktober. Under dessa 14 dagar är festlokalerna öppna dagligen. I allmänhet är det mycket bättre att satsa på att gå under veckodagarna iställer för på helgerna då antalet besökare ökar kraftigt från fredag till söndag.oktoberfest_munchen-min

Oktoberfesten äger traditionellt rum på Theresienwiese, som ligger i hjärtat av München.Tunnelbanelinjerna U4 och U5 slutar direkt vid Theresienwiese, men när alla går rakt fram fortsätter lokalbefolkningen till Schwanthalerhöhe och når då baksidan av Festgeländes. Där behöver man inte trängas med stora folkmassor genom den smala utan kan bekvämt promenera till tälten.

Om du vill säkra en plats i Festzelt, ska du gå till Oktoberfest så tidigt som möjligt. På helgerna kan besökarna ibland komma framför tälten mellan 07:00 och 08:00. Under veckan är det vanligt att vara på Wiesn mellan 10:00 och 11:00.

Ett annat tips är att inte använda kollektivtrafiken på kvällarna när Wiesn stängs. Vid dessa tillfällen vill majoriteten av de andra gästerna åka hem. Dessa resulterar i extremt packade tunnelbanevagnar.

oktoberfest_i_munchen

Vad händer mer i München?

München är väl betjänade av MVG: s kollektivtrafiknät. För turister är CityTourCard (finns dagbiljetter för 1, 3 eller 4 dagar). Priserna startar från 11,90 euro för en dagsbiljett. Du kan också komma från flygplatsen till stadens centrum med en dagbiljett. Priset är då 12,80 euro (eller 23,90 euro för gruppresa för upp till 5 personer).

Det kan även vara bra att veta att det finns ett alkoholförbud i kollektivtrafiken i München.

Vad kan man vänta sig att se under Oktoberfest i München?

På Wiesngelände finns 14 stora tält och många små tält. Bland de mest kända tälten är Schottenhamel, Hippodrome och Augustine Festzelt. Dessutom finns det många åkattraktioner så som Riesenrad, Toboggan eller Devil’s Wheel. Det finns också festligheter såsom den högtidliga ingången till Oktoberfest som är mycket instagramvänlig.

Öl och mat på Oktoberfest

fira_oktoberfest_munchen

Det skadar inte att vara lite försiktig med ölen under Oktoberfest eftersom den är 6% och starkare än vanlig öl. Självklart handlar Oktoberfest i München om öldrickande men glöm inte att äta måltider emellan och att dricka lite vatten med…

Om du för övrigt är intresserad av öl, inte bara under Oktoberfest, men i hela Europa, ta en titt på vårt ölprisindex.

Oktoberfest mat vi rekommenderar

Klassikern till ett stop öl är “en halv kyckling”, alltså en halv grillad kyckling. Ochsenbraten med dumplings är en typisk bayersk specialitet du bör prova. Lite mindre hjärtligt är en brödbricka: en tallrik med olika korv specialiteter, ost, Obazta (bayerska ost specialiteter), rädisa och nötkött.

Kan man fira Oktoberfest någon annanstans än i München?

Absolut! Oktoberfest är ett fenomen som firas över hela Europa nuförtiden, du kan fira i Spanien och i Italien eller varför inte hemma i Sverige? Se vår interaktiva karta över var, när och hur du kan fira Oktoberfest hösten 2017!

Se och göra i München

Tips: Trött på Oktoberfest? Det finns andra saker att se och uppleva i München även under Oktoberfest

Barer med utsikt:

 • Rooftop Bar TU München: Arcisstr. 21 (0501 Institutsbau), 80333 München
 • Biergarten “Königlicher Hirschgarten” : Hirschgarten 1, 80639 München

  barer_munchen

Veganmat:

 • Katzentempel: Türkenstraße 29, 80799 München
 • SIGGIS: Westenriederstraße 37, 80331 München
 • Max Pett: Pettenkoferstraße 8, 80336 München

Dagsutflykter och sjöar:

  • Anreise Starnberger See: S-Bahn Linie S6 mot Gauting, Starnberg Nord, Starnberg, Pöcking-Possenhofen, Feldafing och Tutzing eller med tåg mot Tutzing
  • Anreise Ammersee: S-Bahn Linie S8 mot Weßling, Steinebach, Seefeld-Hechendorf och Herrsching
  • Anreise Tegernsee: Med tåg mot Gmund eller Tegernsee – ta sedan buss.
 • Gut Kaltenbrunn: Kaltenbrunner Str. 1, 83703 Gmund am Tegernsee
 • Olaf-Gulbransson-Museum Tegernsee: Kurgarten 5, 83684 Tegernsee

gora_i_munchen

 

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

Lisa Weiertz

Redaktör at Omio
Åker på minst en resa i månaden men tycker den allra bästa platsen är min hemstad Berlin. Driver en bokklubb och har en katt som heter Bon Bon.
Lisa Weiertz