Lissabon är en fantastisk resedestination som har en förmåga att förtrolla sina besökare. Med sina gulliga kullersten gator, mosaikklädda färgglada hus och fantastiska utsiktsplatser (staden är byggd på 7 kullar…!) finns det gott om sevärdheter att hålla dig underhållen. Promenera längs floden Tejo, beskåda unik arkitektur och insup den underbara atmosfären med hjälp av vår Lissabon guide.

Lissabon är en fantastisk resedestination som har en förmåga att förtrolla sina besökare. Med sina gulliga kullersten gator, mosaikklädda färgglada hus och fantastiska utsiktsplatser (staden är byggd på 7 kullar…!) finns det gott om sevärdheter att hålla dig underhållen. Promenera längs floden Tejo och beskåda unik arkitektur och insup den underbara atmosfären. 

Detta bör du inte missa i Lissabon – guide

1. Ta en åktur med spårvagn 28

Spårvagn 28, Lissabon guide

Vårt första Lissabon tips är att ta spårvagn 28 (“turist spårvagnen”) då den tar dig genom de kändaste kvarteren i Lissabon, och du kan såklart hoppa av var du vill för att utforska ett visst område vidare. Den gula gamla spårvagnen är otroligt populär så försök att göra denna aktivitet till din första för dagen då köerna är som kortast på morgonkvisten.

2. Gå vilse i Alfama

Alfama, Lissabon guide

Alfama är Lissabons äldsta stadsdel och otroligt charmig. Tillåt dig själv att gå vilse i de smala vingel krokiga gatorna och bara njut. Stanna på ett mysigt café och beställ den lokala bakelsen pasti de nata och en god dryck. I Alfama finner du även en stor loppmarknad varje lördag, mycket tingeltangel men definitivt en upplevelse med fynd potential. De flesta av Lissabons stadsdelar har sin egen charm och är alla värda att upptäckas men Alfama får helt enkelt inte missas…!

3. Besök spektakulära sagoslott i Sintra

Sintra i vår Lissabon guide

Bara en halvtimmes tågresa från centrala Lissabon befinner sig magiska Sintra. Här kan du välja och vraka mellan olika slottsutflykter och njuta av den portugisiska naturen. Det kanske populäraste slottet i världsarvs märkta Sintra är Pena som är helt unikt i sitt slag med sin färgglada skrud och sagolika arkitektur. Här finner man även en enorm park med sjöar, hästridning och mycket mer. Dock finns det fler slott att välja mellan i Sintra. Quinta da Regaleira är ett annat måste i Sintra!

4. Beskåda solnedgången vid en utsiktsplats

Lissabon guide från Omio

Ett omissbart Lissabon tips är att utforska stadens utsiktsplatser, så kallade Miradouros. Håll utkik för sådana på kartan och på skyltar för en garanterad fantastiskt vy! På Portas do Sol får du en unik vy över den gamla stan. Nossa Senhora do Monte har den kanske allra bästa utsikten dock, dag och natt är denna plats romantisk och inspirerande. Lite kämpigare att ta sig upp till än vissa av de andra men det är definitivt värt mödan när man väl befinner sig uppe på toppen och kan blicka ut över den fantastiska staden. Utsiktsplatserna fungerar även som samlingspunkter när det är dags för solnedgång där du kan ta en öl och lyssna på gatumusikanterna samtidigt som dag blir till kväll.

LÄS ÄVEN: SEVÄRDHETER I BARCELONA

5. Utforska Lissabons nattliv

Lissabon tips från Omio

Om du vill ut och festa i Lissabon finns det absolut alternativ. Om du är sugen på en klubbnatt kan du till exempel besöka Village Underground eller Lux. Lissabon har även gott om vackra barer; kolla in art nouveau baren Procopio eller utforska Bairro Alto för mängdvis av barer. Pensão Amor brukade vara en bordell som besöktes av sjömän som lagt ankare i Lissabons hamn men är numera en populär bar som absolut är värd ett besök. Varma kvällar så är ett hett Lissabon tips Sky Bar där du tar hissen till toppen av ett garage för att sedan dricka cocktails samtidigt som du spejar ut över staden.

6. Parkliv

Lissabon guide Omio

Parkerna i Lissabon är otroligt fina och välskötta. Ett hett tips (speciellt under varma sommardagar) är inomhus växthuset samt botaniska trädgården Estufa fria som har en uppfriskande temperatur och otroligt många tropiska växter och är otroligt vacker. Estufa Fria befinner sig i vackra Eduardo VII Park så om du vill ha en dag i grönskan rekommenderas en resa hit. Lissabons botaniska trädgård är också väl värd ett besök, det finns en i centrala Lissabon och en i Belem…

7. Spendera en dag i Belem

Belem - Lissabon guide

Ett annat tips i vår Lissabon guide som inte riktigt befinner sig i stadens kärna men som enkelt kan nås med spårvagn är vackra Belem. Här finner du ett fantastiskt konstmuseum med gratis inträde, det otroliga Belem tornet som spejar ut över havet och ståtliga byggnader och fontäner. Promenera längs havet eller få skugga i den botaniska trädgården. Besök Darwins för en sofistikerad lunch.

8. LX Factory – ett måste i varje Lissabon guide

LX Factory - Lissabon guide från Omio

På utkanten av staden finner man det gamla fabriks komplexet LX Factory som numera bland annat huserar restauranger, klubbar, barer och en otrolig bokbutik som hör hemma i vilken Lissabon guide som helst. Hippt och modernt men har samtidigt något för alla. Väl värd spårvagnsresan från Lissabons centrum, på kvällen blir det en samlingsplats för folk som vill äta och dricka utomhus.

9. Cascais

Cascais - Lissabon guide

En halvtimme med tåg från Lissabon finner du den vackra lilla hamnstaden Cascais. Vackra gamla hus, ett fort och en marina fylls med båtar samt ett museum ritat av arkitekten Souto Moura är bara några av sakerna du kan göra i Cascais. Men självklart är det som lockar mest folk sandstranden och de vackra atlantiska vågorna. Här kan du se lokalbor leka med sina hundar och ta en sangria vid strandpromenaden.

 

 

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

Lisa Weiertz

Redaktör at Omio
Åker på minst en resa i månaden men tycker den allra bästa platsen är min hemstad Berlin. Driver en bokklubb och har en katt som heter Bon Bon.
Lisa Weiertz