Det är nästan dags för den för många mest magiska tiden på året – julen! Om du vill få in en riktigt härlig helg i julens anda innan dopparedagen så rekommenderar vi varmt att du beger dig till en av de fantastiska julmarknader som anordnas varje år i våra grannländer (och i Sverige med såklart).

Det kan dock vara svårt att veta till vilken marknad man bör bege sig till – därför har Omio gjort jobbet åt alla julfantaster där ute! Vår lista över de bästa julmarknaderna i Europa 2017 grundades på antalet marknadsstånd och julig stämning på julmarknaden i fråga.

Valkenburg

Nederländerna

Datum för julmarknaden i Valkenburg: 17:e november till 7:e januari 2017

Om du letar efter att omfamna julen är Valkenburg julens destination för dig! Den holländska staden är hem till en, men flera av de bästa julmarknaderna i Europa! Julstad Valkenburg, är den ultimata hyllningen till Kris Kringle, med många marknader, bland annat i slottruiner och den äldsta tunnelbanan i Europa.

Missa inte den stora julparaden som går genom staden två gånger varje vecka eller Route d’Amuse – en kulinarisk rutt som fokuserar på lokal mat. Eller varför inte shoppa i julgrottan, besöka tomtens hus eller beskåda Europas största sjungande julgran? Läs mer på Kerstmarkt Valkenburgs hemsida!

Hur tar man sig bäst till Valkenburg? Att resa till Valkenburg är inte så krångligt som det kanske verkar. Flyg till Eindhoven innan du tar tåget en timme till Valkenburg som kan bokas med Omio.

Antwerpen

Belgien

Datum för julmarknaden i Antwerpen: 9:e december till 7:e januari 2018.

Letar du efter en europeisk julmarknad med en knorr? Då ska du bege dig till Antwerpen!

Julen firas lite annorlunda i Belgien. Antwerpens jul har såklart julens alla mysiga egenheter, från upplysta marknader till Jesubarnet i krubban. Men bland de 90+ marknadsstånden så hittar du mat från Sydostasien till Spanien med rätter så som tapas, italienska delikatesser men naturligtvis även belgiska pommes frites!

Antwerpens julmarknad är kanske inte den största i Europa, men det är definitivt en av de mest spännande! Vid många av mat- och dryck boderna kan du skämma bort dig själv med lokala specialiteter så som belgisk choklad och beignets.

Bredvid “Het Steen”, det medeltida slottet vid Scheldefloden, kan du uppleva den härliga julmagin vid skridskobanan eller till och med spela vinter minigolf!

Den mer romantiska kan gå och kyssas under misteln vid Grand Place eller ta en tur på pariserhjulet. Varje år organiserar staden en ljusutställning och ett vinter hälsobad, så upptäck för dig själv vad Antwerpen har att erbjuda detta år! Läs mer här:

Det bästa sättet att ta sig till Antwerpen på? Det mest kostnadseffektiva sättet att resa till Antwerpen är att flyga till Bryssel flygplats och hoppa på ett tåg till Antwerpen som enkelt kan bokas med Omio.

Bryssel

Belgien

Datum för Bryssels julmarknad: 24:e November – 31:a december

Julmarknaderna i Bryssel är kända för att ha en särskild magi över dem. Allt börjar vid Grand Palace, där över 240 trästugor och marknadsstånd sträcker sig över gatorna, hela vägen till Ste-Catherine.

Här finner du över 35 meter av rodel backar, en enorm skridskobana och ett glittrande pariserhjul dekorerat med över 18.000 ljus.

Se till att du besöker några av de hemtrevliga stugorna där det säljs allt från handgjord konst till vackra träfigurer – perfekta souvenirer och såklart julklappar!

Bästa sättet att ta sig till Bryssel på? Det går flera direktflyg från Sverige till Bryssel (länk) dagligen och flera höghastighetståg (länk) går dit från Europeiska storstäder.

Strasbourg

Frankrike

Datum för Strasbourgs julmarknad: 24:e November – 24:e December

Något av en juvel bland julmarknader och unik i sitt slag – om du beger dig till Strasbourg kommer du att få en upplevelse olik alla andra.

Med anor så lång tillbaka som till 1500-talet är det föga förvånande att staden ibland kallas Julens Huvudstad. Besökare till denna julmarknad finner mer än 300 “chalets” (marknadsstånd) spridda över 12 olika platser i staden som man kan utforska medan man sippar på vin chaud (fransk glögg).

Essensen av denna julidyll är bakgrunden som består av Strasbourgs sagolika och historiska byggnadsfasader. Se till att inte missa bredle marknaden vid Place d’Austerlitz, som helt är tillägnad lokala julkakor och mat.

Hur tar man sig bäst till Strasbourg? Det smidigaste sättet att ta sig till Strasbourg på är med flyg. Kolla in utbudet hos Omio (länk) och börja planera din juliga resa!

Colmar

Frankrike

Datum för julmarknaden i Colmar: 24:e November till 30:e December.

Colmars julmarknad är rena definitionen av julglädje. Här finner du inte bara en, utan fem, underbara julmarknader. Vandra mellan dem med en varm choklad i handen och njut av de upplysta gatorna längs stadens kanaler. Här finns även massor av härliga aktiviteter för de som reser med barn.

Här kan även barn skicka sina önskelistor till tomten i en av de största tomtepostlådorna i världen!

För de vuxna finns det julkällare där det serveras förstklassigt lokalt vin.

Kombinationen av de spektakulära ljusen och och aktiviteterna för både stora och små gör julmarknaden i Colmar till en av de absolut bästa i Europa just nu!

Hur tar man sig till Colmar? Flyg till Strasbourg och boka sedan en anknytande buss eller tågresa till Colmar (länk till hemsida). Tåget tar mindre än en halvtimme och bussen en timme.

Frankfurt

Tyskland

Datum för Frankfurts julmarknad: 27:e november till 22:e december 2017.

Frankfurt förkroppsligar den perfekta tyska julmarknaden: en promenad genom ikoniska Römerberg platsen kan få vilken grinch som helst i julstämning. Är det charmen från de gamla byggnaderna? Eller kanske helt enkelt mängden av glühwein..?

Svaret är inte riktigt så enkelt. Detta är Tysklands äldsta och största “Weihnachstmärkte” när det kommer till antal besökare som vallfärdar hit årligen. Över 200 marknadsstånd fyller charmiga Römerberg. Bege dig till Nikolaikirche för panoramiska vyer över alla vackra juldekorationer.

Hur tar man sig bäst till Frankfurt? Flyg går dagligen från Sverige till Frankfurt snabbt och enkelt!

Berlin

Tyskland

Berlin är inte bara Tysklands huvudstad utan även hem till otaliga julmarknader varje år! För den mest klassiska julmarknaden bege dig till idylliska Gendarmenmarkt i Mitte för en riktigt traditionell julmarknad upplevelse. Här finner du även livemusik och färgsprakande framträdanden.

Om du söker något mer urbant så finner du till exempel en mer alternativ julmarknad vid Neue Heimat som kallas Holy Heimat. Här finner du massa vegetariska alternativ och bohemiska julpyntning.

Datum för julmarknader i Berlin: 21:a november till 6:e januari.

Bästa sättet att ta sig till Berlin på? Till Berlin kan man ta sig med både tåg och buss från Sverige till bra priser. 

Bolzano

Italien

Datum för julmarknaden i Bolzano: 24:e november till 26:e januari.

Bege dig till Sydtyrolen för en kulturell och traditionell julmarknad! Beläget i vackra dalar omringat av alper och vingårdar mellan Italien och Österrike, ett fantastiskt läge för en julmarknad med andra ord.

Varje helg arrangeras det konserter och festivaler. Missa inte den stora paraden som går genom staden den 8:e december som kretsar kring jultomten och Krampus! Vi älskar mixen av folklore och den härliga känslan av gemenskap som gör Bolzano till en av de bästa julmarknaderna i Europa 2017.

Hur tar man sig bäst till Bolzano? Flyg till Venedig och hoppa sedan på tåget för en scenisk färd genom Dolomit Bergen till Bolzano.

Wien – Weihnachtsmarkt am Spitterberg

Österrike

Datum för julmarknaden i Wien: 22:e november till 26:e december

När det kommer till julmarknader så är man bortskämd med urval i Wien. Här arrangeras årligen ett flertal vackra julmarknader. Men den kändaste och största är den vid Rathausplatz (Rådhusplatsen) vilket gör att Wien kvalificerar sig till en av de 10 bästa julmarknaderna i Europa 2017.

Åk skridskor under en av Europas mest imponerande barocka strukturer eller shoppa handgjorda dekorationer eller vackra snöglobar. Wien är den perfekta romantiska destinationen för julmarknader för par som söker en weekend!

Bästa sättet att resa till Wien på? Flyg smidigt och snabbt från flera svenska flygplatser.

Birmingham’s Frankfurt Julmarknad

England

Datum för julmarknaden i Birmingham: 16:e november till 24:e december

I Birmingham finner man en touch av de traditionella tyska julmarknaderna fast i engelsk tappning. Faktum är att Frankfurt och Birmingham har haft ett partnerskap sedan 1966!

Birminghams julmarknad

Julmarknaden i Birmingham är den största julmarknaden utanför Tyskland och Österrikes gränser men har dock anammat mycket av det tyska så som pretzels, schnitzels, bratwursts samt glühwein och weissbier. Läs mer om marknaden här

Glöm inte att kolla in pepparkakorna eller åka på en av karusellerna!

Hur tar man sig till Birmingham? Flyg till London och hoppa sedan på tåget till Birmingham som kan bokas med Omio.

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

Lisa Weiertz

Redaktör at Omio
Åker på minst en resa i månaden men tycker den allra bästa platsen är min hemstad Berlin. Driver en bokklubb och har en katt som heter Bon Bon.
Lisa Weiertz