Insomnia, grav trötthet under dagen och magproblem är alla symptom vid jetlag. Men vad är det som orsakar dessa symptom? Och hur lindrar man jetlag? Vi på Omio bestämde oss för att en gång för alla ta reda på vad jetlag är och hur man bäst förebygger jetlag genom att prata med två experter inom ämnet.

Vi konsulterade Dr. Eastman från Biological Rhythms Research lab från Rush Universitetet i Chicago och Jay Olson, M.Sc. på den psykiatriska avdelningen på McGill universitetet. Olson har skapat en hemsidan jetlagrooster.com där man kan ange sina resedetaljer och på så vis få en egen plan över hur man kan minska symptomen på jetlag.

Vad är jetlag?

Vissa hävdar att jetlag, precis som bakfyllor, blir värre med åren. Jetlag är en kombination av symptom som sker när den inre kroppsklockan blivit störd. Alla människor har en intern kroppsklocka som består av en grupp av 20,000 nervceller lokaliserade i hjärnan precis ovanför de optiska nerverna bakom ögonen. När vi flyger mellan olika tidszoner, öst eller väst, så stör vi denna grupp av celler då de behöver tid för att anpassa sig till den nya tidszonen och de nya tiderna av dagsljus.

Detta kan leda till typiska jetlag symptom såsom sömnsvårigheter och insomnia. Dr. Eastman definierar jetlag på följande vis; “efter att du har rest till en annan tidszon så förblir din kropp och inre biologiska klocka på din vanliga tidszon. Sedan kommer, gradvis, med cirka en timme per dag (ibland mycket mer eller mindre) din inre klocka att skifta till den nya tidszonen.” Jetlag händer bara när du byter tidszon, far mellan öst och väst men inte från norr till syd. I dessa fall kan det hända att du upplever trötthet på grund av resan men inte jetlag.

Så undviker man jetlag – förbered ett sovschema före avresa

Att följa ett sovschema som innebär exponering för ljus och mörker vid specifika tider innan ditt flyg är ett bra sätt att reducera jetlag symptom på, men det är svårt att veta exakt när man ska få ljus och när man ska undvika starka ljus och befinna sig i mörker och sova. Att organisera ett sovschema innan avresa kommer kickstarta din interna klocka till att vänja sig vid den nya tidszonen. Dr. Eastman försåg oss med ett schema som börjar fyra nätter före ett flyg från London till New York som exempel.

Fyra nätter innan flygresan: om du vanligtvis sover från midnatt till klockan 07.00 se till att du utsätts för ljus från 22.00 till midnatt. Om du måste gå ut på morgonen använd mörka solglasögon som blockerar ut ljuset under dagens första timmar.

Tre nätter innan flygresan: gå till sängs en timme senare, runt klockan 01.00 och försök sov till 08:00 och stanna sedan inomhus ett par timmar.

Två nätter innan flygresan: gå och lägg dig klockan 02.00 och försök sov till 09.00 eller senare och fortsätt undvika starkt ljus under dagens första timmar.

Kvällen innan flygresan: gå till sängs klockan 03.00 och försök sov till 10.00 eller senare (om din flygtid tillåter).

Natten efter flygningen: om du följt schemat kommer du antagligen kunna sova från 21:00 till 06:00 i New York. Du kommer gradvis vänja dig vid den nya tidszonen

Omios tips för att lindra jetlag:

1. Vatten, vatten, vatten – att flyga är väldigt uttorkande så ju mer vatten man dricker innan, under och efter flygningen desto bättre!

2. Solglasögon är din vän – det kan vara skönt att kunna dämpa dagsljuset den första morgonen.

3. Tvinga dig själv att vara vaken så länge du kan första natten om du flyger till USA. Du kan komma in i den nya dygnsrytmen rekordsnabbt om du bemästrar detta..!

 

En version av denna artikel publicerades ursprungligen på omio.co.uk/blog

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

Lisa Weiertz

Redaktör at Omio
Åker på minst en resa i månaden men tycker den allra bästa platsen är min hemstad Berlin. Driver en bokklubb och har en katt som heter Bon Bon.
Lisa Weiertz