Kan inte du heller få nog av Game of Thrones? Vill du ta din besatthet ett steg längre? Isåfall är det hög tid att bege dig till dessa fantastiska Game of Thrones inspelningsplatser. Omio guidar dig till några av de häftigaste inspelningsplatserna i seriens historia som du även kan besöka i verkligheten! 

Ta vårt Game of Thrones quiz för att ta reda på vilken av destinationerna du bör bege dig till!

 

Nordirland – dit vintern alltid kommer…

Mycket av Westeros ligger faktiskt i Nordirland. Tack vare att Irland i genomsnitt har 300 regniga eller molniga dagar om året så användes många av Game of Thrones inspelningsplatserna i Nordirland för att skildra Winterfell, the North och andra mindre soliga delar av The Seven Kingdoms. Alltså en resa för hardcore fansen som vill uppleva även de mörka sidorna, men absolut inget tips för soldyrkarna. Här kan man vara säker på att vintern alltid kommer…

Nordirland, inspelningsplats GOT

De som vill besöka familjen Starks hemvist borde utforska området Downpatrick, County Down där Castle Ward användes för att filma delar av Winterfell (innan den avfärdades av Theon) . Audley’s Castle och skogen runt omkring var inspelningsplatsen för familjens krigsmiljö i säsong 1. Vidare norrut hittar du Game of Thrones inspelningsplatsen för Castle Black och stridsekvensen i det övergivna Magheramorne Quarry. Närliggande Redhall Estate syntes i både säsonger 1 och 3 under olika omständigheter, bland annat som det värdshus där Catelyn Tully fångade Tyrion Lannister. (För bonusfläktpunkter ligger de klippformationer som utgör Eyrie faktiskt i Grekland och hade slottet CGI på dem).

credit

 

Ballymoney’s Dark Hedges var bakgrunden för ikoniska Kingsroad. Platsen är en av de mest fotograferade platserna i Irland vars dramatiska utseende var gjord för att bli en Game of Thrones inspelningsplats. 

Det verkar som att Irlands ruggiga terränger passar bra för mytologiska bakgrunder. Sandry Brae på Newry and Mourne användes som inspelningsplats för Game of Thrones där häststatyerna markerar ingången för Vaes Dothrak. Mourne Mountains sägs även varit en inspirationskälla för C.S. Lewis’ The Chronicles of Narnia.

Vårt sista Irland tips för fantasy-fantaster är att bege sig till Caves of Cushendun, County Antrim, där en av de mest svårtittade scenerna i säsong 2 filmades; där Melisandre födde babyn som dödar Renly.

Malta – Westeros och King’s Landing

Om vi lämnar Irland och beger oss till ett sydligare läge och varmare klimat så finner vi oss själva i Malta och det landskap som utgjorde mycket av King’s Landing i första säsongen. Landets förra huvudstad Mdina användes som en Game of Thrones inspelningsplats med utmärkt resultat; de välbevarade, historiska byggnaderna passade perfekt med den exotiska och medeltida stilen.

malta_gameofthrones

Byggnader på medelhavsön såsom Mdina Bridge, Pjazza Mesquita och Verdala Palace är alla belägna nära varandra och verkade som bakgrund till många dramatiska scener i Westeros.

got_inspelningsplats

Malta var även hem till the Iron Throne för en tid i säsong 1 och spelades in i San Anton Palace.

Kroatien – där Battle of Blackwater tog plats

Från säsong 2-5 flyttades filmandet av King’s Landing till Kroatien, nämligen till Dubrovnik och Lokrum. Dubrovnik visade sig vara en utmärkt Game of Thrones inspelningsplats med sin stadsmur mot havet och scener spelades in både inomhus och utomhus.

dubrovnik_gameofthrones

Vattnet som omger staden visade sig även komma till nytta och var bakgrunden till det episka Battle of Blackwater, medan Fort Lovrijenac blev det nya Red Keep. Delar av Qarth filmades även här och Minceta Tower användes som exteriör för the House of the Undying. Andra delar av Qarth filmades på den närliggande ön Lokrun, bland annat i den botaniska trädgården såsom välkomstfesten för Xaro. Lokrun självt sägs ha en förbannelse som vilar över platsen. Qarth konstruerades i Dubacs stenbrott tillsammans med King’s Landing’s trädgård i säsong 3 som låg vid Trsteno Arboretum.

kroatien_got

Dubrovnik’s Gradac Park försåg Game of Thrones inspelningsplatser för säsong 4 och the Purple Wedding Feast. Denna stora park ligger nära Gamla Stan i Dubrovnik och kan nås genom att vandra upp de urgamla trappstegen för en utmärkt utsikt över platsen där tyranten King mötte sitt öde och staden nedanför. Sponza Palace och Dubrovniks katedral var kuliss till en av de mest minnesvärda sekvenserna i säsong 5 – Cersei’s skamgång där över 500 statister fyllde den medeltida gatan! Meereen och Bravos filmades i Sibenik, Klis och Split.

Island – en ideal Game of Thones inspelningsplats

Vulkaniskt och fruset på samma gång – Island är verkligen the Land of Ice and Fire. Öde, utomjordiskt, vackert och brutalt – detta mysteriska landskap är den perfekta Game of Thrones inspelningsplatsen för landet bortom muren. Producenten Chris Newman har sagt att de ville att bakgrunderna skulle vara så verkliga som möjligt och avstod från att manipulera miljön i post-produktion. Just därför så kan många av inspelningsplatserna faktiskt besökas – om du är beredd att stå ut med kylan.

island_vatnajokull_got

Inspelningplatser för Game of Thrones på Island inkluderade Höfðabrekkuheiði, Myrdalsjokull glaciären, Vatnajökull glaciären – Europas största istäcke – och sjön Myvatn som, trots att det är naturskyddat, är lättillgängligt för besökare. Sjön är fylld med ovanliga lava konstellationer som kallas för “svarta slott”. Medan majoriteten av scenerna filmades vid sjön så användes även nationalparken Skaftafell flitigt. Skaftafell finns på södra Island och är känt för sitt för Island milda sommarklimat. Scenen där Jon Snow slåss med Qhroin Halfhand i slutet av säsong 2 spelades in här.

Marocko – användes som inspelningsplats för Yunkai

Marocko användes flitigt som Game of Thrones inspelningsplats för säsong 3. Marocko användes faktiskt redan som inspelningsplats för King’s Landing redan i piloten för serien som aldrig sändes. Den historiska och UNESCO-märkta staden Aït Benhaddou användes fär att representera Yunkai.  Det sandiga citadellet, känt för sina kasbahs, har synts i tv och på film innan, bland annat i Lawrence of Arabia, Mumien och Gladiator.

kasbah_marocko_got

En annan imponerande inspelningsplats är Essaouira i västra Marocko som även den är UNESCO-märkt. I Game of Thrones så verkade staden som Astapor där slavhandel bedrivs och huserar Plaza of Pride och The Good Masters. I verkligheten så är denna lilla stad rik med skönhet och med en enastående havsutsikt tack vare byggstopp.

Spanien – en inspiration för George R.R Martin

Stora delar av säsong 5 av Game of Thrones spelades in i Spanien då det dubblade som hem för Martell’s Dorne. Faktumet att mycket av Dorne’s historia i böckerna är inspirerade av medeltida Spanien gör landet till den ideala inspelningsplatsen för Game of Thrones. Sevilla, i södra Spanien, fick agera dubblett för Dorne i säsong 5 med Alcazar av Sevilla som inspelningsplats för Jaime och Bronn’s Myrcella räddningsförsök i the Dornish Water Gardens.


Även tjurringen i Osana, belägen utanför Sevilla försedde inspelningsplatsen för Meereen’s
slagsmålsscener och Daenerys första flygtur med en drake mot slutet av säsong 5.

alcazar_sevilla_got

Ett flertal spanska landmärken syns även i säsong 6 och inkluderar bland annat flashback-scenen Tower of Joy. Det avlägsna slottet Zafra i den spanska provinsen Guadalajara ska föreställa Tower of Joy, beläget i the Red Mountains of Dorne i böckerna.

tabernas_spanien_gameofthrones

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

Lisa Weiertz

Redaktör at Omio
Åker på minst en resa i månaden men tycker den allra bästa platsen är min hemstad Berlin. Driver en bokklubb och har en katt som heter Bon Bon.
Lisa Weiertz