Många förknippar den franska rivieran med lyx, flärd och glamour. Men här finns även en gammaldags charm, fantastiska stränder och självklart god fransk mat i överflöd. Men utbudet är så stort att det kan vara svårt att välja, därför har vi på Omio samlat våra allra bästa franska rivieran tips! 

Så packa med dig en randig handduk och en kopia av Bonjour Tristesse och upptäck det överflöd av fantastiska upplevelser och äventyr som den franska rivieran har att erbjuda…!

9 franska rivieran tips som du inte får missa

Nice

Nice - franska rivieran tips Omio

Nice är en alldeles utmärkt startpunkt för din vistelse på Côte d’Azur, inte bara har du en stor strand men även ett charmigt centrum, fantastiska utsikter men även enkel tillgång till bussar och tåg som snabbt, billigt och enkelt tar dig runt rivieran…! Självklart får du inte missa Gamla stan. Nice har även ett stort utbud av kulturella aktiviteter, en jazzfestival anordnas här varje sommar och man kan även kolla in Helmut Newton utställningen.

Eze

Eze - franska rivieran tips Omio

Efter en fantastisk busstur upp i bergen cirka en halvtimmes färd från Nice hamnar du i den medeltida bergsbyn Eze. Utsikten härifrån är minst sagt spektakulär då du blickar ut över Saint Jean Cap ferrat och det azurblå havet. Vandra upp i de smala gränderna och svalka dig med en kall dryck medan du beundrar detta otroliga ställe. Missa inte kaktusträdgården på toppen av berget som är en riktig oas och en unik upplevelse i sitt slag.

Antibes

Antibes - Omio franska rivieran tips

Mellan Nice och Cannes finner man vackra Antibes som direkt gränsar till Juan-Le-Pins. Antibes karaktäriseras av ett fort som spejar ut över havet och det fascinerande Picasso museet där mästaren själv bodde och verkade under ett par harmoniska och kreativa månader under sommaren 1946 i Château Grimaldi. Köp en glass i gamla stan och vandra runt de idylliska gränderna och avsluta dagen med ett dopp för en riktig heldag i Antibes.

LÄS ÄVEN: LISSABON GUIDE

Villefranche

Villefranche - franska rivieran tips Omio

Villefranche är en färgglad och bedårande liten ort nära Nice och ett franska rivieran tips som du absolut inte bör missa. Här arrangeras romantiska utomhusbiografer med en vy över havet. Villefranche har en unik charm och är en pärla på Côte d’Azur, en perfekt dagsutflykt helt enkelt!

Cannes

Cannes franska rivieran tips

Cannes är självklart mest känt för den årliga prestigefyllda filmfestivalen som anordnas här varje år, men här finns mycket mer att erbjuda. Många åker hit för att njuta av sandstranden (stranden i Nice är en stenstrand vilket inte går hem hos alla), shoppa och gå ut och festa. Promenera längs La Croisette och njut av de salta vindarna i Cannes…!

Grasse

Grasse - franska rivieran tips

Beläget på en kulle norr om Cannes finner man Grasse. Grasse är parfymens hemstad, här finner man parfymfabriker där man kan gå guidade turer och lära sig om den ädla konsten eller köpa på sig en exklusiv doft eller två. Förutom parfym så erbjuder Grasse även bedårande gränder och charmiga cafeer. Dom finaste parfym husen i världen får sina blommor och parfymoljor från just Grasse och det finns en ljuvlig blomdoft i luften som aldrig försvinner.

Saint-Jean-Cap-Ferrat

Saint-Jean-Cap-Ferrat

Vårt allra hetaste franska rivieran tips är Saint Jean Cap Ferrat. Denna helt spektakulära peninsula huserar med några av de dyraste sommarhusen i världen – men låt inte detta avskräcka dig. Om du gör den korta resan hit från Nice kommer du upptäcka fantastisk natur och en mindre turistig sida av Côte d’Azur som är helt fri från affärer och krimskrams. Ta en promenad runt peninsulan och hänförs av grönskan och havet som slår mot klipporna och svalka dig sedan med ett varmt bad på en av sandstränderna. Missa inte heller det rosa belle epoque Villa Ephrussi de Rothschild som med sina fantastiska trädgårdar och musikaliska fontäner förtrollar alla dess besökare.

Menton

Menton franska rivieran tips

Precis på gränsen mellan Frankrike och Italien finner du vackra Menton. Hamnen, sandstränderna och de färgglada husen lockar många besökare varje år och staden har på senare år. Menton är även känt för sina vackra trädgårdar där man kan finna ovanliga plantor, kolla till exempel in Serre de la Madone. För den kulturellt intresserade finns det ett helt museum tillägnat Jean Cocteau och i Menton arrangeras även årligen en citron festival…!

Franska rivieran tips – bubblare: Monaco. Om du åker närmare den italienska gränsen kan du besöka Monaco, om du är intresserad av casinon och yachter är Monaco ett måste men vi på Omio rekommenderar att de ovan nämnda ställena prioriteras under ditt besök till Côte d’Azur…!

 

 

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

Lisa Weiertz

Redaktör at Omio
Åker på minst en resa i månaden men tycker den allra bästa platsen är min hemstad Berlin. Driver en bokklubb och har en katt som heter Bon Bon.
Lisa Weiertz