Även om man spenderar veckor i Paris kommer det finnas mycket mer att utforska. Dock kan det vara skönt att undslippa turisterna och folkmassorna och upptäcka vad mer Frankrike har att erbjuda. Vi har listat sex av de bästa dagsresorna från Paris som innehåller allt från slott, till sprudlande champagne till att praktiskt taget gå in i en Monet-tavla.

Rouen

reims dagresor paris

Känt som “staden av tusen torn” så är det föga överraskande att Rouen’s kyrkor är något alldeles extra. Stadens gotiska katedral, som du kanske kommer tycka ser bekant ut då Monet målade runt 30 målningar på dess fasad, är bara en av flera mästerverk.

Rouen har mycket att erbjuda även när det kommer till modern arkitektur dock. Moderna Panorama XXL må se ut att sticka ut i den medeltida staden med sin lysande blåa exteriör men när du kommer in kommer du se de spektakulära och ständigt förändrade panoramiska målningarna och motiven inuti. Rouen är även staden där Joan of Arc brändes och det finns många minnesplatser för henne i staden idag för den historieintresserade.

Resa med tåg: 1 timme 12 minuter

Resa med buss: 1 timme 30 minuter

Mont Saint-Michel

mont saint michel dagresor paris

Mont Saint-Michel är en älskad destination som bara måste ses i verkligheten. En utmärkt dagsresa från Paris som inte gör någon besviken.

Klostret från 700-talet som kröner den lilla ön ser sagolikt ut på avstånd och är ett smärre mästerverk. Staden självt är fyllt av mysiga små caféer och butiker. Den smala huvudgatan La Grande Rue leder upp till klostret och är en stor favorit hos besökare. Besök gärna tidigt på morgonen eller sent på kvällen för att uppleva det utan folkmassorna. Men höjdpunkterna med Mont Saint-Michel är alla undangömda smultronställen. Vandra planlöst runt den lilla ön och ramla in i antika kapell och pittoreska små gator.

LÄS ÄVEN: DAGSRESOR FRÅN ROM

Varje vår flockas tusentals till bukten av Mont Saint-Michel för att bevittna vårens tidsvatten. Just då kan man utöva vattensporter och allt är extra fotovänligt då.

Resa med tåg: 3 timmar 15 minuter

Resa med buss: 4 timmar 40 minuter

Reims

rouen dagresor paris

Den inofficiella huvudstaden av den världskända Champagne-regionen, ‘bubbel’ är ofta en huvudattraktion för folk som besöker Reims. Det går helt enkelt inte att besöka Reims utan att kolla in minst en av stadens vackra champagnehus eller källare.

Champagnemärken så som Lanson, Mumm och Veuve Clicqout är baserade i staden Reims. Men det är även värt att besöka de mindre och charmiga familjeägda affärerna. Guidade tourer och smakprover erbjuds av många men att reservera i förhand är ett måste.

Om man inte råkar vara svag för champagne finns det såklart annat att erbjuda. Reims har sin egna Notre-Dame katedral. Lämna inte utan att ha besökt Palais du Tau eller Basilique St-Remi.

Resa med tåg: 46 minuter

Resa med buss: 1 timme 55 minuter

Lille

lille

Från stadens dekorativa kullerstensgator till maffiga La Vielle Bourse så finns det en riktig flamländsk influens i staden Lille.

Konstälskare kommer inte ha någon brist på saker att göra då staden är hem till Palais des Beaux-Arts. Detta galleri visar konstverk av mästare såsom Monet, Van Gogh, Picasso och är det näst största konstmuséet i landet efter Louvren i Paris. Om du ändå inte fått din konstfix så kan du även bege dig till Lille Art Modern muséet eller till den häftiga skulpturparken.

Staden har mycket mer att erbjuda än bara konst dock. Det  finns få platser som Lille när det kommer till kakor. Konditorier och caféer finns i överflöd och att köpa åtminstone en bakelse är ett måste i Lille.

Tid med tåg: 1 timme

Tid med buss: 2 timmar 30 minuter

Giverny

giverny

För konstnären Claude Monet var Giverny hem de sista 43 åren av hans liv. Som ett resultat så kretsar mycket kring turismen i byn runt den världskända impressionisten.

Tid med tåg: 47 minuter

Claude Monet called Giverny home for the final 43 years of his life. In result, tourism in this small village solely surrounds the impressionist.

Den populäraste platsen, och den främsta anledningen till att många gör dagsturen från Paris till Giverny, är Claude Monet stiftelsen. Hans forna hem och trädgårdar är direkt igenkännbara då de även verkade som inspiration för några av hans kändaste verk. Så som den ikoniska målningen av näckrosor.

Bortom Givernys trädgårdar finns det vacker fransk landsbygd att upptäcka. Den lilla byn är omringad av mjuka kullar. Det finns även två populära promenader man kan ta som startar från stadshuset. Du kan plocka upp en karta från turistinformationen och ge dig iväg!

Tid med tåg: 47 minuter. Det enklaste alternativet är att ta tåget från Paris till Vernon varifrån du enkelt kan nå de kända trädgårdarna.

 

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

Lisa Weiertz

Redaktör at Omio
Åker på minst en resa i månaden men tycker den allra bästa platsen är min hemstad Berlin. Driver en bokklubb och har en katt som heter Bon Bon.
Lisa Weiertz